Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΑΡΓΙΩΝ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι, με απόφαση της Συγκλήτου, πέραν της αργίας των Τριών, Ιεραρχών, καταργείται και η αργία της 21ης Φεβρουαρίου, επετείου της εξέγερσης των φοιτητών στη Νομική επί χούντας το 1973.

Σε ό,τι αφορά την 30ή Ιανουαρίου, στην απόφαση της Συγκλήτου αναφέρεται: «Οι υπηρεσίες του Ιδρύματος λειτουργούν κανονικά –σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- ενώ στο πλαίσιο της θρησκευτικής-εκπαιδευτικής εορτής πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις». Το άρθρο 56 βέβαια του νόμου 4653/2020, αλλά και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ1/5106/ΓΔ4/15-1-2020), αναφέρονται ρητά στα σχολεία και όχι στα ΑΕΙ. Υποθέτουμε ότι υπάρχει κάποια άλλη ισχύουσα νομοθεσία στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ φαίνεται να σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα της Υπουργού Παιδείας, η οποία αντικατέστησε την αργία των 3 Ιεραρχών με υποχρεωτικές εκδηλώσεις ελληνορθόδοξου χαρακτήρα εντός των σχολικών αιθουσών σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Για την 21η Φεβρουαρίου η Σύγκλητος αποφάσισε ότι: «Δε διεξάγονται μαθήματα ή εξετάσεις διότι εορτάζεται η επέτειος της κατάληψης του κτηρίου της Νομικής από φοιτητές το 1973 [ξέχασαν να αναφέρουν το λόγο, την εξέγερση ενάντια στη χούντα]. Διευκρινίζεται ότι όλες οι Υπηρεσίες του Ιδρύματος λειτουργούν κανονικά».

Επισημαίνουμε ότι, η δεύτερη –τουλάχιστον- απόφαση της Συγκλήτου, διατηρεί ξεκάθαρα την αργία για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία, την καταργεί όμως για το διοικητικό προσωπικό. Υποθέτουμε ότι οι αργίες, οι επέτειοι και οι εορτασμοί αφορούν το σύνολο των εργαζομένων σε οποιονδήποτε φορέα. Εκτός και αν η απόφαση εξαίρεσης των διοικητικών από την 21η Φεβρουαρίου είναι προάγγελος για τη συνολική κατάργησή της, ενδεχομένως και τη διαγραφή των γεγονότων του 1973 από την Ιστορία. Ευχαρίστως άλλωστε κάποιοι κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες θα καταργούσαν και τη 17η Νοεμβρίου, και ό,τι άλλο τέλος πάντων ενοχλεί, αρκεί φυσικά να μην υπήρχε εντολή κλεισίματος όλων των Σχολών από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για λόγους “ασφαλείας”…


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ