Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ: ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΦΑΓΩΘΕΙΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ;

Η πλειοψηφία του ΔΣ εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Συλλόγου στην απεργία κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ως συνήθως, δεν μπήκε στον κόπο να στείλει το προσχέδιο στα μέλη του ΔΣ πριν την αναρτήσει στο ΚΛΕΙΔΙ. Έτσι, εξέφρασε –εκ παραδρομής;- μια άποψη για εργαζόμενους του ΕΚΠΑ τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της αντίστοιχης κατηγορίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που μόνο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στην ανακοίνωση, με ένα πρωτοφανές τσουβάλιασμα, πρακτικά διαχωρίζονται όσοι από μας δουλεύουν με μπλοκάκι στο ΕΚΠΑ από τους υπόλοιπους, στη βάση της διάκρισης “μισθωτοί” εναντίον “αυτοαπασχολούμενων” (όπως τους περιγράφει το νομοσχέδιο). Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται: «Το νομοσχέδιο […] επιβαρύνει τους μισθωτούς με το κόστος συνταξιοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων καθώς με χαμηλότερες εισφορές θα λαμβάνουν ίδιες συντάξεις με τους μισθωτούς...». (για το τι πραγματικά ισχύει για τις συντάξεις των συναδέλφων μας, βλ. ανακοίνωση Πρωτοβουλίας 17/2).

Είναι γνωστό σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ ότι οι “αυτοαπασχολούμενοι” δεν είναι παρά άλλη μια σχέση εργασίας που αξιοποιείται για να υποκρύψει εξαρτημένη εργασία, ίδια με αυτή των μόνιμων, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ. Δεν πρόκειται για επιλογή των ίδιων των εργαζομένων, αλλά για έναν από τους δύο δρόμους που έχουν οι συμβασιούχοι: ή μπλοκάκι ή ΙΚΑ (με το γνωστό μόνιμο, όχι και τόσο “διακριτικό”, σπρώξιμο προς το μπλοκάκι). Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι πληρώνουν και ασφάλιση και φόρους, όπως όλοι μας. Με τη διαφορά ότι οι θέσεις εργασίας τους δεν είναι διασφαλισμένες. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Η πλειοψηφία του ΔΣ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί μας αποτελούν “ομάδα προνομιούχων”; Κι αν, κατά τη γνώμη της, ισχύει αυτό, μήπως προτείνει να προσληφθούμε  όλοι με μπλοκάκια, καταργώντας εντελώς τη μόνιμη και σταθερή δουλειά;

Μήπως η πλειοψηφία του ΔΣ ΔΕΝ ενδιαφέρεται για αυτή την κατηγορία εργαζομένων; Εδώ που τα λέμε, δε δίνει και κανέναν αγώνα ούτε για την πρόσληψη των συμβασιούχων στο δημόσιο, ούτε για τα δικαιώματά τους. Προσφάτως άλλωστε χαρακτήριζε “λήξεις συμβάσεων” τις απολύσεις στην Οδοντιατρική.
Μήπως ενσωματώνει τη λογική που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις, κατασκευάζοντας διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων; Μήπως συμμερίζεται ως λύση για το Ίδρυμα την ύπαρξη επισφαλών σχέσεων εργασίας; Άλλωστε το φόρτε της πλειοψηφίας του ΔΣ δεν είναι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα.
Μήπως, επειδή έρχονται εκλογές στο σύλλογο, και η “εκλογική πελατεία” είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία μόνιμοι-ΙΔΑΧ (βλ. “μισθωτοί”), μένει στο διαίρει και βασίλευε, αντί να δουλέψει στην κατεύθυνση της ένταξης ΟΛΩΝ των εργαζομένων σ’ αυτόν;
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης προέκυψε κατά λάθος. Με τη μόνη διαφορά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ –και δη πολυπληθή- ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Ίδρυμα. Πρόκειται για σοβαρότατο συνδικαλιστικό ολίσθημα. Πρόκειται για καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού ανάμεσά μας. Πρόκειται για μια συντεχνιακή λογική του χειρίστου είδους.
Ανακοινώσεις σαν αυτή οδηγούν όχι μόνο στην απαξίωση του Συλλόγου, αλλά και στο συμπέρασμα ότι η διαίρεση των εργαζομένων δεν είμαι μόνο επιδίωξη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αλλά και υποταγμένων στα συμφέροντά τους συνδικαλιστών. Οι οποίοι όχι μόνο ενσωματώνουν, αλλά και καλλιεργούν το παραμύθι ότι για τις περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα φταίνε άλλες κατηγορίες εργαζομένων κι όχι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Όλοι μαζί τα φάγαμε και άρα καλώς τώρα πληρώνουμε…
Σε ό,τι μας αφορά, ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συνυπογράψαμε αυτή την ανακοίνωση. Η πλειοψηφία του ΔΣ καλά θα κάνει ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ να ζητάει τη γνώμη όλων των μελών του οργάνου (έτσι άλλωστε θα απέφευγε και το συγκεκριμένο “λάθος”) και, όταν κάποια σχήματα/παρατάξεις διαφωνούν, να σημειώνει ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ότι η όποια απόφαση του ΔΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Αναμένουμε την άμεση επανόρθωση από πλευράς πλειοψηφίας ΔΣ και ευελπιστούμε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση όχι μόνο της λεκτικής διόρθωσης, αλλά και μιας συνδικαλιστικής πρακτικής που να επιβεβαιώνει το ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ όλων των εργαζομένων στο Ίδρυμα.

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ