Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΣΤΙΣ 18 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Το ν/σ του Υπ. Εργασίας και της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση που έχει δρομολογηθεί η ψήφισή του στη Βουλή, αντί να καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16) διατηρεί τη βασική λογική του και τις αντι-ασφαλιστικές διατάξεις του όπως :
  • τον διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική,
  • τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τον μέσο μισθό όλου του ασφαλιστικού βίου, πράγμα που σημαίνει μειωμένες συντάξεις,
  • τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. τα οποία αν και τα αυξάνει για όσους έχουν άνω των 30 χρόνων ασφάλισης, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως πραγματικές αυξήσεις θα δουν μόνο όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016. Για τους υπόλοιπους θα γίνει «λογιστικός συμψηφισμός» της προβλεπόμενης αύξησης με την προσωπική διαφορά που θα προκύπτει, σε 5 ετήσιες δόσεις.            
  • την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή 62 για 40 χρόνια ασφάλισης που ψηφίστηκε με τον ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ (τρίτο μνημόνιο)
  • την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
Στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ (περίπου 8 δις ευρώ προίκα στο υπερ-ταμείο, που όμως δεν στηρίζεται από το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο ούτε και από την πραγματικότητα). Έτσι, θα οδηγηθούμε στην κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ καθώς ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίησή τους μέσα από την δημιουργία ατομικών λογαριασμών που θα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες ή μέσα από την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει 220 εκ. ευρώ λιγότερα για πληρωμή συντάξεων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες/αυτό-απασχολούμενους (και τους αγρότες) προβλέπει τη δυνατότητα ένταξής τους σε 6 διαφορετικές κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών (και 3 για επικουρική και εφάπαξ). Η κατώτερη υποχρεωτική κατηγορία θα είναι αυξημένη σε σχέση με τις τωρινές εισφορές, η οποία όμως θα οδηγεί στην κατώτερη δυνατή (μη εξασφαλισμένη, όπως όλες πλέον) σύνταξη για τους συναδέλφους μας με μπλοκάκι, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να μπουν στις ανώτερες κατηγορίες. Φυσικά, εκτός από ταξικά εχθρική και διαχωριστική (οι ήδη οικονομικά ισχυροί θα έχουν και περισσότερες συντάξιμες αποδοχές) η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες για το ταμείο καθώς οι ισχυροί θα αρκούνται στην κατώτερη εισφορά και θα είναι ελεύθεροι να στραφούν σε ιδιωτικά πακέτα ασφάλισης αποστερώντας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους οικονομικά.

Με αυτές τις ρυθμίσεις και όσες ήδη ισχύουν, το ασφαλιστικό μας σύστημα μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε κεφαλαιοποιητικό από αναδιανεμητικό. Οι συνέπειές του δε, δεν θα επικεντρωθούν μόνο στο πόση τελικά σύνταξη θα πάρει κάποιος εργαζόμενος, αλλά και στις παροχές στους τομείς της υγείας και της Πρόνοιας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να επιστραφούν τα κλεμμένα. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες για την κοινωνική ασφάλιση.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα, σε κάθε πολίτη που διαμένει στη χώρα, Έλληνα ή μετανάστη, εργαζόμενο ή άνεργο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 18-2-2020, 11:00 π.μ., ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ