ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ



ΕΓΓΡΑΦΑ


Η εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία στους 151 φορείς

"Οι δημοσιονομικές εξελίξεις απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της διάταξης [...] περί εργασιακής εφεδρείας [...] θα πρέπει να προβείτε ταχύτατα σε μια κατ’ αρχήν εκτίμηση πλεονάζοντος προσωπικού [...] που θα μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. H αναζήτηση [...] θα πρέπει να γίνει κατ’ αρχήν μεταξύ όσων έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ). Πέραν αυτών [..] κατά προτεραιότητα μεταξύ εργαζομένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κοκ. Έως 26/9/2011 θα πρέπει να υποβληθούν [...] οι κατά τα ανωτέρω προτάσεις σας, οι οποίες κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του φορέα σας".


Συλλογή στοιχείων εποπτευόμενων φορέων από το γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, στο πλαίσιο του έργου της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την κατάργηση, συγχώνευση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημοσίου τομέα
Στα λινκ της σελίδας υπάρχει λίστα των 389 φορέων από τους οποίους ζητούνται στοιχεία και αρχείο με τα στοιχεία αυτά.

Προεδρικό διάταγμα «Καθορισμός των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του άρθρου 37 παρ. 7 του Ν. 3986/2011»
Στάλθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση στις 15/9. Αφορά τα Ν.Π.Ι.Δ.
"...Οι διατάξεις του παρόντος π.δ. αφορούν στο πλεονάζον προσωπικό της παρ. 7 του άρθρου 37 του ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (Α’152) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α΄314)...".
Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15/9, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

«...Η αναδιάρθρωση των φορέων, το κλείσιμο περιττών Οργανισμών της γενικής κυβέρνησης, είναι η εβδομάδα τώρα που θα δημοσιευτούν οι αποφάσεις […] Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον στενό δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταγράφει την πραγματική κατάσταση παντού στον στενό δημόσιο τομέα και εμείς ως Υπουργείο […] στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ναι, πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση […] με όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης δυναμικού το οποίο έχει προσόντα και τα οποία μπορεί να τον οδηγήσουν σε ένα δρόμο πάρα πολύ επιτυχή. Όχι αναγκαστικά μέσα στο Δημόσιο. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να αποκτήσει τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό οικονομικό μέγεθος της χώρας. […] Στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο [...] Μη νιώθει κανείς εργαζόμενος ότι απειλείται. Υπάρχει μηχανισμός αξιολόγησης που ελέγχεται πολλαπλώς και διεθνώς […] δεν μπορούμε να επιβάλουμε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις...».

«...Οι προσπάθειες για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού, σίγουρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής τα επιδιωκόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα [...] Ο δημόσιος τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος στην Ελλάδα. Ένα άλλο βασικό στοιχείο κατά την άποψή μας για μια αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική, θα πρέπει να είναι η μείωση των απαιτήσεων του δημόσιου τομέα στους πόρους […] Μια αξιόπιστη στρατηγική πρέπει ως εκ τούτου καταρχάς να εστιάζει πάνω σε βιώσιμες περικοπές δαπανών και όχι αυξήσεις των εσόδων [αναφέρεται στη φορολογία]. Αυτό αναπόφευκτα θα απαιτήσει το κλείσιμο αναποτελεσματικών κρατικών εταιρειών, καθώς και μειώσεις πάρα πολλών εργαζόμενων του δημοσίου τομέα και περικοπή επίσης σε μισθούς του δημοσίου τομέα […] Δε θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι περιορισμοί και ταμπού όσοι υπάρχουν στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών εταιρειών  και σε σχέση με τις απολύσεις, τις ακούσιες αποχωρήσεις…»

Συνέντευξη του Ηλία Πλασκοβίτη, Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών, στη ΝΕΤ, 13/9
"Τίθεται έντονα το θέμα της περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών [έναντι της αύξησης της φορολογίας] […] Το γεγονός είναι ότι […] ουσιώδεις μειώσεις στο συνολικό μέγεθος της δημοσιονομικής δαπάνης δεν μπορεί παρά να σημαίνει μειώσεις στον τομέα της μισθοδοσίας του δημοσίου".

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, 6/9 
"Εάν μια επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό, σεβόμενη την εργατική νομοθεσία, οδηγεί το προσωπικό αυτό σε απόλυση και επεμβαίνει ο ΟΑΕΔ. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ".
  
Συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου, υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου, στον Alpha, 12/9
Αναφορές στην εργασιακή εφεδρεία και την πιθανότητα μηδενικών προσλήψεων στο δημόσιο για τα επόμενα χρόνια.


Δηλώσεις Ντ. Ρόβλια, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 12/9

"Με το πρόγραμμα το οποίο ήδη εφαρμόζουμε, θα έχουμε περιορίσει τον αριθμό κατά εκατόν πενήντα μία χιλιάδες έως το 2015 [...] Το δημοσιονομικό όφελος θα είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή την προσπάθεια".

"Το 1 εκατομμύριο υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τα 10 εκατομμύρια πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Τα 10 εκατομμύρια πληρώνουν το 1 εκατομμύριο και αυτό πρέπει να έχει εχθρούς".