Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΕΚΠΑ, ΤΟ ΕΑΠ ΚΙ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ



Εδώ και λίγο καιρό, το ΕΚΠΑ υπέγραψε σύμβαση με το ΕΑΠ για παραχώρηση αιθουσών διδασκαλίας της ΣΘΕ. Η πρακτική ενοικίασης αιθουσών φαίνεται ότι αποτελεί πλέον έναν από τους τρόπους εξεύρεσης πόρων για τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ, που έχει αποδεχθεί τη συστηματική υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος, χωρίς να ασκεί ουσιαστική πίεση στις μνημονιακές κυβερνήσεις…



ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Προκειμένου να λειτουργήσει ένα κτιριακό συγκρότημα σαν τη ΣΘΕ τα Σαββατοκύριακα, που γίνονται τα μαθήματα του ΕΑΠ, χρειάζονται: Α) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, τεχνικοί και φύλακες, και Β) ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για διδάσκοντες και φοιτητές. Ωστόσο,

Α. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας στη ΣΘΕ είναι τραγικές. Μια μικρή βόλτα αρκεί για να πείσει τον καθένα ότι η κατάσταση είναι βόμβα που, αν εκραγεί, θα υπάρξει ΣΟΒΑΡΟ θέμα.

Β. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να δουλεύουν πέραν των ημερών εργασίας, ΕΚΤΟΣ εάν πληρώνονται γι’ αυτό. Για να πληρωθούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών για την επιπλέον δουλειά, πρέπει να υπάρχει άδεια 24ωρης λειτουργίας του Ιδρύματος. Και άδεια ΔΕΝ υπάρχει.

Στο θέμα των συνθηκών ασφαλείας θα επανέλθουμε. Ας μείνουμε εδώ σ’ αυτό των εργαζόμενων.



ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ;

Στο παρελθόν, τεχνικοί και φύλακες δούλευαν σε ΣΚ και αργίες και πληρώνονταν. Η εργασία τους συνεχίστηκε και κατά το 2013-2014, όχι όμως και η πληρωμή τους. Τους οφείλονται λοιπόν δεδουλευμένα 2 ετών. Τα οποία δεν έχουν ακόμα καταβληθεί 2 χρόνια μετά.

Το ζήτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στις πρυτανικές αρχές. Οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι, αφενός, τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν, αφετέρου, θα ζητηθεί άδεια 24ωρης λειτουργίας από το αρμόδιο υπουργείο. Σε ό,τι αφορά την άδεια, από τον Απρίλιο του 2016 που θέσαμε το ζήτημα ως ΔΣ (βλ. ανακοίνωση Πρωτοβουλίας, 21/4/2016) μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Όσο για τα δεδουλευμένα; Ο Αναπληρωτής Πρύτανη επί των οικονομικών είχε ζητήσει από φύλακες και τεχνικούς να στείλουν έγγραφο με τις ώρες που είχαν δουλέψει και το ποσό που αντιστοιχούσε σ’ αυτές για να προχωρήσει στην πληρωμή τους. Όταν όμως έλαβε το έγγραφο των φυλάκων, απάντησε –εγγράφως- ότι το θέμα ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ στις αρμοδιότητές του κι ότι «στους σκοπούς του ΕΛΚΕ δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποζημίωσης υπερωριών και νυχτερινής εργασίας των υπαλλήλων […] για άσκηση των καθηκόντων τους και συνεπώς τέτοιου είδους δαπάνες είναι ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ». Θέσουμε το ρητορικό ερώτημα: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΟΜΙΜΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ; Ας πάμε όμως παρακάτω.

Ούτε τα δεδουλευμένα λοιπόν καταβλήθηκαν, ούτε άδεια 24ωρης λειτουργίας ζητήθηκε. Η σύμβαση ωστόσο με το ΕΑΠ υπογράφηκε και τα μαθήματα άρχισαν. Οι τεχνικοί επισήμαναν ότι χρειάζονται 4 τουλάχιστον εργαζόμενοι για να λειτουργήσει η ΣΘΕ. Κανείς δεν τους άκουσε. Ένας και πολύ είναι, τα έσοδα από το ΕΑΠ δεν είναι για να διασφαλίζεται η –κατά το δυνατό- εύρυθμη λειτουργία κτιρίων τα οποία το ΕΚΠΑ νοικιάζει σε άλλα Ιδρύματα τα ΣΚ…

Την περασμένη Παρασκευή, κι ενώ η θερμοκρασία έπεφτε στην Αθήνα, οι τεχνικοί κλήθηκαν να πάνε ΟΠΩΣ-ΚΑΙ-ΔΗΠΟΤΕ στη δουλειά το ΣΚ για να ανάψουν τη θέρμανση. Όταν αρνήθηκαν, δεδομένου ότι δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα δύο ετών και δεν προτίθενται να δουλεύουν τσάμπα, τα πνεύματα άναψαν κι άρχισαν οι απειλές: Ξεχάστε τα χρωστούμενα, οι καιροί είναι πονηροί, οι εργολάβοι είναι προ των πυλών, θα σας υποχρεώσουμε να δουλέψετε στέλνοντάς σας χαρτί.

Το ΣΚ έγινε μάθημα, σε συνθήκες δύσκολες, με φοιτητές και διδάσκοντες να μην καταλαβαίνουν γιατί δεν υπάρχει θέρμανση, ενώ το ΕΑΠ πληρώνει στο ΕΚΠΑ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.



ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ

Είναι προφανές ότι, εάν υπήρχε βούληση, το ζήτημα θα είχε ήδη λυθεί. Βούληση όμως ΔΕΝ υπάρχει. Τόσα και τόσα εκατομμύρια ευρώ περνάνε από τη ΣΘΕ και το ΕΚΠΑ γενικότερα από Προγράμματα. Θέλουν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν τα ελάχιστα που οφείλονται στους εργαζόμενους;

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ αρνείται να τους πληρώσει, οδηγώντας τους –ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ- στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Παραδίδει επίσης ταυτόχρονα το Ίδρυμα, με τη γενικότερη πολιτική της, στους εργολάβους. Μια και το «επιχείρημα» δεν αργεί να καταλήξει στο γνωστό περί δημοσίου σχήμα: Δε δουλεύουν οι «τεμπέληδες» και «αφιλότιμοι» εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ; Βάλε μέσα έναν εργολάβο, δώστου πολύ περισσότερα απ’ αυτά που χρωστάς στους υπαλλήλους σου και άστον να σου λύσει το πρόβλημα με εργαζόμενους υπό συνθήκες γαλέρας. Ούτως ή άλλως, οι εργολάβοι είναι μέσα στο ΕΚΠΑ: Οι τεχνικοί του Ιδρύματος, έστω και οι λίγοι που υπάρχουν, δεν έχουν υλικά για τη δουλειά τους, την ίδια στιγμή που οι συμβάσεις με εργολάβους υπογράφονται η μία μετά την άλλη με τεράστιο οικονομικό κόστος για το Ίδρυμα, που, κατά τα άλλα, δεν έχει λεφτά να λειτουργήσει.



ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να εργάζονται ΣΚ, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα 2 ετών, σε ένα κτήριο στο οποίο δεν τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας και για το οποίο δεν υπάρχει άδεια 24ωρης λειτουργίας.



ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την απόφαση των συναδέλφων μας να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.



ΚΑΛΟΥΜΕ διδάσκοντες και φοιτητές του ΕΑΠ να απαιτήσουν τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας για τα μαθήματά τους. ΚΑΛΟΥΜΕ διδάσκοντες και φοιτητές του ΕΚΠΑ να κάνουν το ίδιο.



ΚΑΛΟΥΜΕ την πλειοψηφία του ΔΣ αντί να παραπέμπει το ζήτημα της άδειας 24ωρης λειτουργίας στην επιτροπή του Κοσμήτορα της ΣΘΕ, οδηγώντας σε επιπλέον καθυστέρηση την εξασφάλισή της, να απαιτήσει την ΑΜΕΣΗ επίλυση του ζητήματος.





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

http://proterga.blogspot.gr/

proterga@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=559838367527568&ref=ts&fref=ts