Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ;





Την Τετάρτη, 14/12, η Νομική ήταν κλειστή και αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ.



«ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤ…

Όχι λόγω «τεχνικών προβλημάτων» όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Κοσμητείας. «Τεχνικά προβλήματα» άλλωστε είχαν επικαλεστεί και για το κλείσιμο της σχολής στις 5 και 6/12 κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Η Νομική έκλεισε και αποκλείστηκε ​από αστυνομικές δυνάμεις, γιατί είχε προγραμματιστεί να γίνει εκεί εκδήλωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων στις φυλακές, στην οποία θα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, νομικοί και πολλοί ακόμη, ενώ θα μιλούσε τηλεφωνικώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στον οποίο οι αρχές αρνούνται να δώσουν την άδεια που δικαιούται, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος του ελληνικού κράτους. Η πρακτική της τηλεφωνικής παρέμβασης κρατουμένων σε εκδηλώσεις είναι συνήθης, δεν αποτελεί καμιά καινοτομία. Οι κρατούμενοι δικαιούνται να επικοινωνούν ελεύθερα μέσω τηλεφώνου, δίνοντας και συνεντεύξεις εάν το επιθυμούν.



ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ…

Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη, η διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού είχε ενημερώσει το Δ. Κουφοντίνα, ότι, με εμπιστευτικό έγγραφο (που δεν του επιδόθηκε) η Νομική Σχολή ζητούσε να του απαγορευτεί να παρέμβει τηλεφωνικώς στην εκδήλωση, καθιστώντας, σε περίπτωση που γινόταν αυτό, υπόλογη τη διοίκηση των φυλακών και, ζητώντας να τιμωρηθεί πειθαρχικά ο κρατούμενος. Έγγραφο με ανάλογο περιεχόμενο, είπαν,  είχε κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η Διοίκηση της Νομικής Σχολής ουδέποτε διέψευσε το γεγονός. Κατά συνέπεια, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ που διδάσκουν σε μελλοντικούς δικηγόρους υπεράσπιση δικαιωμάτων κατηγορουμένων, παρενέβησαν προκειμένου να στερηθεί ένας κρατούμενος το δικαίωμα λόγου. Και προφανώς, το κατάφεραν, υποδεικνύοντας μάλιστα στις φυλακές πώς να στερούν δικαιώματα κρατουμένων και πώς να τους επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις.

Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό. Καλού-κακού, αποφασίστηκε και το κλειδαμπάρωμα της Νομικής κι η επιτήρησή της από τις αστυνομικές δυνάμεις, μην τύχει και γίνει έστω η εκδήλωση για ένα εκ των στοιχειωδών πλέον δικαιωμάτων των κρατουμένων: Να παίρνουν τις άδειες που έχουν θεσμοθετηθεί ως καθεστώς γι’ αυτούς εδώ και πολλά χρόνια. Η Νομική έκλεισε, χωρίς κανείς από αυτούς που συνήθως –σε απεργίες διοικητικών π.χ.- επικαλούνται τις 13 βδομάδες διδασκαλίας να νοιαστούν για τα χαμένα μαθήματα…

Φοιτητές κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο της Σχολής, για να σπάσουν έμπρακτα το λοκ-άουτ. Βρέθηκαν πολύ γρήγορα περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ. Μετά από ώρες, και με τη συμπαράσταση διαδηλωτών, αποχώρησαν από το κτίριο. Τα ΜΑΤ έμειναν… Προφανώς, για να επιλύσουν τα «τεχνικά προβλήματα» της Νομικής Σχολής…

Σημείωση: Προ 2,5 ετών, είχε γίνει μια εκδήλωση στη Νομική Σχολή, στην οποία είχε παρέμβει τηλεφωνικώς ο Δ. Κουφοντίνας. Τότε, επί κυβέρνησης δεξιάς, ολόκληρο το σύστημα κατέκρινε με αρθρογραφία τον κοσμήτορα της ΟΠΕ για τη διάθεση της αίθουσας. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα είχε στείλει επιστολή για το θέμα, κατακρίνοντας και αυτός προφανώς την κοσμητεία που έδωσε την αίθουσα, καταλήγοντας: «Σας ενημερώνω με λύπη ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν θα είναι ευνοϊκά διακείμενη προς οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με τη σχολή».



ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ «ΕΝΤΙΜΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ»…

Σήμερα, λοιπόν, επιλέχθηκε ο «έντιμος συμβιβασμός» του ΕΚΠΑ και με την αμερικάνικη πρεσβεία, αφού ούτως ή άλλως με τη ΓΑΔΑ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υφίσταται ήδη μια συνεργασία για το πότε το Πανεπιστήμιο θα είναι ανοιχτό και πότε όχι. Ενδεχομένως, τώρα ο Αμερικανός Πρέσβης, ή ακόμα καλύτερα και ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, να δεχθούν να γίνουν επίτιμοι διδάκτορες του Ιδρύματος, για να εμπεδωθεί το κλίμα συνεργασίας…

Όσο για την ηγεσία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που, στο ΔΣ του σωματείου μας, έσπευσε να δηλώσει ευθαρσώς ότι εκδηλώσεις σαν αυτές δεν έχουν θέση σε πανεπιστημιακό χώρο, είναι σαφές ότι έχει προστεθεί κι αυτή προ πολλού στη μακριά ουρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, αφού πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και τις ζωές μας και τα εργασιακά δικαιώματα, πέταξε σ’ αυτόν και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, και όλο το κράτος δικαίου.





Απέναντι στα σχέδια κράτους-κεφαλαίου, στην εποχή των μνημονίων και των άγριων μέτρων, για κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων, για αντεργατικούς και «συνδικαλιστικούς» νόμους, απαντάμε:

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ





ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ





«Ένας κρατούμενος στερείται μόνο του αγαθού της προσωπικής ελευθερίας. Όλα τα άλλα δικαιώματα τα έχει, όπως κάθε άλλος πολίτης. Η εκδήλωση αλληλεγγύης έχει ως αντικείμενο το καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζεται στους πολιτικούς κρατούμενους, με την άρνηση να τους χορηγήσουν άδεια. Στον πολιτικό κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα, που έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο κράτησης πριν από εφτά χρόνια, όχι μόνο αρνούνται την άδεια που δικαιούται ως κρατούμενος, αλλά πλέον αρνούνται και το δικαίωμα στο δημόσιο λόγο. Αυτό δεν πρέπει να περάσει» (Κόντρα).





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ