Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΛΑΔΟΙ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;





Στις 2/3, στάλθηκε στους φορείς του δημοσίου έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα «Αξιολόγηση και εξορθολογισμός των κλάδων του Δημοσίου τομέα». Με το έγγραφο αυτό δίνονται οδηγίες για συγχώνευση και κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι η κατάργηση κλάδων ήταν βασικό στοιχείο της διαθεσιμότητας/κινητικότητας που βιώσαμε το 2013-2014.

Στο έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι:

- Η αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος κλάδων έγινε ενόψει της συγκρότησης, στο αμέσως προσεχές διάστημα, των νέων Οργανισμών των φορέων του δημοσίου (στο ΕΚΠΑ έχει συσταθεί επιτροπή από 8/12/2016). Οι Οργανισμοί και τα οργανογράμματα προϋποθέτουν αξιολόγηση δομών και συμπεριλαμβάνουν οργανικές μονάδες, υπηρετούντες και περιγράμματα θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι η μνημονιακή πολιτική προέβλεπε ήδη από το 2014 μείωση κατά 40% των δομών του δημοσίου μέσω νέων Οργανισμών (βλ. ανακοίνωση ΔΣ, 7/5/2014) και η απαίτηση αυτή δεν έχει αλλάξει.

- Η συγχώνευση/κατάργηση κλάδων γίνεται με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, παρά τα όσα προβάλλονται περί «εθελούσιας» κινητικότητας, ο νόμος 4440/2016 προβλέπει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ υποχρεωτική κινητικότητα (απόσπαση) στο άρθρο 9, παρ. 2, «διυπουργική», η οποία μπορεί να γίνεται και ΕΚΤΟΣ του νομού στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Κατρούγκαλος, ήδη από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωνε ευθαρσώς ότι εκτός από την εθελοντική κινητικότητα προβλεπόταν και υποχρεωτική (βλ. ανακοίνωση ΔΣ, 11/3/2015). Με το έγγραφο αυτό λοιπόν προβλέπονται διυπουργικοί κλάδοι, κοινοί σε όλους τους φορείς του δημοσίου.

- Η παραδοχή ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, συνοδεύεται από την επισήμανση ότι, ως έχει, «εμποδίζει την επικείμενη εφαρμογή του ΕΣΚ». Προτάσσεται η διόρθωση στρεβλώσεων που λειτουργούν ανασταλτικά στην αναδιαμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, δημιουργώντας «περιττά διοικητικά βάρη», και η απλούστευση του συστήματος ώστε να προκύψουν κλάδοι «που θα λειτουργούν ως “δεξαμενές” ειδικοτήτων».

Συστήνεται λοιπόν, κατάργηση σειράς κλάδων και προκύπτουν διογκωμένοι κλάδοι-«δεξαμενές» -εν δυνάμει μετακινούμενου- προσωπικού. Προς κατάργηση βαίνουν:

-    Σειρά κλάδων που αφορούν το διοικητικό/οικονομικό προσωπικό. Διογκώνονται έτσι οι κλάδοι ΠΕ Διοικητικού ή/και Οικονομικού, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων (ΔΕ Διοικητικού).

-    Οι κλάδοι επιμελητών/επιστατών, κλητήρων, θυρωρών, εργατών, προσωπικού καθαριότητας, κηπουρών, αποθηκάριων, κ.α., διογκώνοντας τον κλάδο ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού.

-    Οι κλάδοι ΔΕ τεχνικών ανά ειδικότητα ή τίτλο σπουδών και διογκώνεται ο κλάδος ΔΕ Τεχνικού.

Το ανησυχητικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας δεν είναι απλά η προηγούμενη κακή εμπειρία μας από «εξορθολογισμούς» και «εκσυγχρονισμούς» του δημοσίου που διέλυσαν ζωές και υπηρεσίες επί μακρόν. Είναι ότι εντάσσεται στη μνημονιακή πολιτική για το δημόσιο που εκφράζει εύγλωττα η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ό. Γεροβασίλη: Αναφέρεται σε «υπερκάλυψη θέσεων» σε φορείς του δημοσίου και λέει ευθαρσώς ότι η λύση είναι η αναδιάρθρωση δομών και η «αξιοποίηση» του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε ένα δημόσιο διαλυμένο από την υποχρηματοδότηση και τη μείωση προσωπικού, για άλλη μια φορά, η συνταγή είναι μία: μείωση δομών και ευρείας έκτασης κινητικότητα, και υποχρεωτική, με την εθελούσια να είναι απλά το δόλωμα για να αποδεχτούμε το σύνολο της λογικής, που έχει ως προαπαιτούμενα τους Οργανισμούς και την αξιολόγηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση/συγχώνευση κλάδων δε δημιουργεί απλά βάσιμες υποψίες. Ο στόχος της είναι ρητά διατυπωμένος. Οι φορείς του δημοσίου, με ενοποιημένους πλέον κλάδους-«δεξαμενές» (ή… κουβάδες) θα αντιμετωπιστούν ως έχοντες «πλεονάζον προσωπικό». Από «υπεράριθμους» κλάδους (σαν αυτούς του διοικητικού, λογιστικού, τεχνικού, βοηθητικού, κ.α.), θα αντλείται περιφερόμενο προσωπικό στις υπηρεσίες όλου του δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την απάντησή μας.



Θυμόμαστε πολύ καλά τι ζήσαμε και δε θα επιτρέψουμε επαναλήψεις προηγουμένων.





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ