Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ ΗΘΗ: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ





Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με έγγραφό του προς όλους τους εκκαθαριστές αποδοχών, οι οποίοι στέλνουν τις λίστες για την πληρωμή μας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ζητάει να επιβεβαιώνουν «ανελλιπώς πριν από κάθε πληρωμή ότι προηγήθηκε έγγραφη βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου ότι παρείχαμε τις υπηρεσίες μας» (βλ. συνημμένο).

ΠΑΝΤΑ, για να πληρωθούμε, βεβαιωνόταν από τους αρμόδιους ότι είχαμε εργαστεί. Τι νόημα έχει μια επιπλέον βεβαίωση; Ποια η σκοπιμότητα της αναφοράς του ΓΛΚ σε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο; Τι εξυπηρετεί η δημιουργία, για μια ακόμη φορά, της εντύπωσης περί «αργόσχολων», «τεμπέληδων» και καθ’ έξιν «κοπανατζήδων»; Ποιο το νόημα της στοχοποίησης των ελάχιστων που έχουν μείνει στις υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της δουλειάς;

Η οδηγία του ΓΛΚ για μια ακόμα βεβαίωση παροχής υπηρεσιών έρχεται σε μια στιγμή που:

- Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ακολουθώντας πιστά τα βήματα όλων των μνημονιακών προκατόχων της, χαρακτηρίζει τις δημόσιες υπηρεσίες «μεγάλο ασθενή», με «σοβαρά και μεγάλα προβλήματα».

- Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο, με τις θέσεις εργασίας μας να τίθενται ξανά σε κίνδυνο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται: λεπτομερής καταγραφή του προσωπικού με οργανισμούς κι οργανογράμματα που περιλαμβάνουν συγκεκριμένη περιγραφή των καθηκόντων του καθενός από μας («περίγραμμα θέσης»), αξιολογήσεις με προσωπικές συνεντεύξεις, κρίση σύμφωνη με «στοχοθεσίες» που προβλέπονται από το νόμο για τις υπηρεσίες, όχι και τόσο εθελοντικές κινητικότητες, κ.α., σε ένα, κατά τα άλλα, διαλυμένο δημόσιο, όπου δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε προσωπικό. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που, ήδη πριν τις διαθεσιμότητες, προέβλεπαν μείωση δομών στο δημόσιο 30% και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που δεν μπορεί παρά να περάσει από τη μείωση του μισθολογικού κόστους…

Άλλη μια βεβαίωση λοιπόν. Στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας και δη στο ΕΚΠΑ:

-          Αρχίζει νέο σήριαλ για το ποιος θα βεβαιώνει το αυτονόητο και ήδη βεβαιωμένο, την εργασία μας: από τον εκκαθαριστή δαπανών στη Διεύθυνση Διοικητικού κι από κει στους προϊσταμένους, τους Διευθυντές και πάει λέγοντας.

-          Το σύνηθες φαινόμενο της δυσκολίας ορισμένων προϊσταμένων να σηκώσουν την αρμοδιότητά τους για το διοικητικό προσωπικό, θα παρουσιαστεί πάλι. Για να μην αναλάβει κανείς την ευθύνη, το θέμα πιθανότητα θα καταλήξει σε μια σειρά εντύπων με υπογραφές αναρμόδιων για το διοικητικό προσωπικό, υψηλά ιστάμενων, μελών ΔΕΠ (Διευθυντές υπηρεσιών, Μεταπτυχιακών, Τομέων, Εργαστηρίων, Κλινικών, κ.α.). Έγγραφο νούμερο 1, έγγραφο νούμερο 2, και πάει λέγοντας μέχρι να φτάσει ο αρμόδιος να υπογράψει, με τον εργαζόμενο να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του καθενός.

-          Η οδηγία του ΓΛΚ αφήνει περιθώρια για «αξιολόγηση» της δουλειάς του καθενός, για διαίρεσή μας σε «αρεστούς» και μη. Μήπως ξαφνικά αποκτούν κάποιοι –ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ- το δικαίωμα να υπογράφουν μόνο εάν η δουλειά μας «ικανοποιεί» τους δικούς τους στόχους; Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Θα βεβαιώνεται απλά η παρουσία; Η παροχή υπηρεσιών; Ή το «είδος» των υπηρεσιών που παρέχει ο καθένας;

Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουμε για μια ακόμα φορά μπαλάκι ανάμεσα σε αρμόδιους και αναρμόδιους προκειμένου να δούμε τον πετσοκομμένο μισθό μας στο ΑΤΜ.

Δηλώνουμε, προς κάθε κατεύθυνση:

ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ «ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΠΕΡΙ «ΑΡΕΣΤΩΝ» Η ΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, «ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ» Ή «ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ»

ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ -ΜΕΛΗ ΔΕΠ

ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ





ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ





Σημείωση: Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, βεβαίωση παροχής εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου ζητείται και για τα μέλη ΔΕΠ. Θα χορηγείται από τους Προέδρους των Τμημάτων.