Τη Δευτέρα, 15/6/2020, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Ε.Λ.Κ.Ε. ενημερώθηκαν πως οι νέες προκηρύξεις για τις θέσεις τους θα περιλαμβάνουν εκτός από συνέντευξη και γραπτό διαγωνισμό σχετικά με τις διαδικασίες και τη νομολογία που αφορά στον Ε.Λ.Κ.Ε.
Σε συνάντηση που έγινε με τις Πρυτανικές Αρχές και το Δ.Σ. του Συλλόγου την Τρίτη 23/6/2020, επιβεβαιώθηκε ότι ο γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνεται από εδώ και στο εξής ως δυνατότητα σε όλες τις διαδικασίες επαναπρόσληψης των συμβασιούχων (έργου ή εργασίας), παρόλο που ο νόμος δεν απαιτεί κάτι αντίστοιχο.
Ως διαδικασία είναι εξευτελιστική για το σύνολο των εργαζομένων, περισσότερο δε για όσους έχουν πάρα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, όπως για παράδειγμα στον Ε.Λ.Κ.Ε. και τις Γραμματείες, που θα είναι και οι πρώτοι που θα την υποστούν άμεσα. Επιπλέον, αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο που το Πανεπιστήμιο βάζει στην ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων μας με απώτερο σκοπό την πλήρη αποστείρωση των διαδικασιών και την πλήρη αποποίηση της ευθύνης που έχει η Διοίκηση απέναντι στη διασφάλιση της απρόσκοπτης, αδιάκοπης και σταθερής εργασίας των συμβασιούχων που είναι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία του Ιδρύματος.
Η Διοίκηση, αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ήταν τυπικές και ανώδυνες, φροντίζει να βάλει ακόμα μια ασπίδα προστασίας για τον εαυτό της σε περίπτωση «ατυχήματος» που πιθανόν θα οδηγήσει συναδέλφους σε απόλυση μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας, για να μπορέσει να σηκώσει τους ώμους ψηλά και να πει «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, υπάρχει το γραπτό». Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για προσπάθεια μονιμοποίησης από την πλευρά της Διοίκησης.
Πρόσφατο παράδειγμα οι συναδέλφισσες της Οδοντιατρικής που απολύθηκαν και το «φιλεύσπλαχνο» Ε.Κ.Π.Α. ακόμα δεν έχει φροντίσει να επιστρέψουν στην εργασία τους. Οι καινούργιες διαδικασίες μάλιστα, έγιναν βάσει του ν.4485/2017. Αν επιμείνει ο Ε.Λ.Κ.Ε. και κατ’ επέκταση το Ε.Κ.Π.Α., στο νέο τρόπο προκήρυξης θέσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, θα έχουμε περισσότερα «ατυχήματα» όπως το παραπάνω.
Η γραπτή διαδικασία εδραιώνει ακόμα περισσότερο τη διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ μονίμων/Ι.Δ.Α.Χ. εργαζομένων και συμβασιούχων, παραβιάζοντας για ακόμη μια φορά την αρχή της ισονομίας μέσα στον εργασιακό χώρο. Ίσως όμως να αποκρύπτει και επιπλέον σκοπιμότητες όπως η σιωπηρή αντικατάσταση του υπάρχοντος υπηρετούντος προσωπικού με νεότερο, φθηνότερο και πιο πειθήνιο προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Άλλωστε είναι φανερό τα τελευταία χρόνια πως οι Κυβερνήσεις, αλλά και οι Πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων ανά τη χώρα, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο (σχεδόν αποκλειστικά θα έλεγε κανείς) για την μείωση του δημοσιονομικού κόστους παρά για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
- Καλούμε τη Διοίκηση να μην προκηρύξει θέσεις στον Ε.Λ.Κ.Ε. ή σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία με γραπτές εξετάσεις.
- Κανείς/καμία συνάδελφος-ισσα να μη χάσει τη δουλειά του/της.
- Άμεση επαναπρόσληψη των 2 απολυμένων συναδελφισσών της Οδοντιατρικής.
- Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων-ισσών.
- Νέες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΠΑ.