Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Αν κάποιοι νομίζουν πως το Πανεπιστήμιο είναι τσιφλίκι τους και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να τους ενημερώσουμε πως είναι πολύ γελασμένοι. 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες περί αυταρχικής συμπεριφοράς μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου και έχουμε γίνει μάρτυρες αλλά και αποδέκτες έμμεσων ή άμεσων απειλών οι οποίες σχετίζονται είτε με την καθημερινότητα στη δουλειά είτε με τη συνδικαλιστική δράση φοιτητών και εργαζομένων. 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου φοιτητές απειλούνται με πειθαρχικές διαδικασίες και τρομοκρατούνται ευθαρσώς ότι δεν θα πάρουν πτυχίο ποτέ. Περιστατικά όπου συνδικαλιστές δέχονται τελεσίγραφα τύπου «Μπους» - «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Εργαζόμενοι δέχονται συστάσεις να κάτσουν «ήσυχοι» και να «προσέχουν». Διευθυντές που «επαναπροσδιορίζουν» το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων με το «έτσι θέλω», αγνοώντας επιδεικτικά την εργατική νομοθεσία. Εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και σεκιούριτι που απειλούν, εκβιάζουν, δεν πληρώνουν και καταστρατηγούν κάθε νόμιμο εργασιακό δικαίωμα. 

Η Διοίκηση, που η οποία προφανώς είναι ενήμερη για αρκετά από αυτά τα γεγονότα (καταγγελίες έχουν γίνει και στη Σύγκλητο), παραμένει σιωπηλή, καλύπτοντας ουσιαστικά και συναινώντας στην πράξη στις παραπάνω συμπεριφορές. Δεν πρόκειται, όμως, για «μεμονωμένες περιπτώσεις» ή «συγκεκριμένες συμπεριφορές». Πρόκειται για μια συνολική στροφή του Ιδρύματος προς πιο αυταρχικές μεθόδους, με στόχο την επιβολή του δόγματος «Νόμος και τάξη», σύμφωνα με το οποίο το να συναλλάσσεται οικονομικά ένα ίδρυμα, όπως το ΕΚΠΑ, με εταιρείες που έχουν ως βασικό μέτοχο τον πρόσφατα δολοφονημένο Μακρή είναι κάτι το φυσιολογικό. Πρόκειται για μια ανασύνταξη του αντιδραστικού μπλοκ, συνολικά σε όλα τα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων από την άκρα δεξιά μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει τα δικά του κριτήρια για το ποια πολιτικά πιστεύω είναι ανεκτά για την εργασιακή, φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα στο Πανεπιστήμιο, προχωρώντας σε απανωτά λοκ άουτ και απειλές και καταπατώντας στοιχειώδεις αρχές και δικαιώματα.
 
Είναι προφανές ότι στο ευαγές  Ίδρυμα που εργαζόμαστε ή φοιτούμε, η Διοίκηση και οι λοιποί παράγοντες έχουν θέμα με τη «νομιμότητα», αλλά και με τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Κάθε αυταρχική συμπεριφορά θα μας βρίσκει δυναμικά απέναντί της

Δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή, καμία υπόδειξη άμεση ή έμμεση, καμία εκδικητική συμπεριφορά μέσα στους χώρους εργασίας και φοίτησης. 

Οι νέοι επίδοξοι δικτατορίσκοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ούτε στο ΕΚΠΑ ούτε πουθενά.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ