Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ







25/1/2016

Τρίτη, 26/1, 10.00π.μ.
Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17)
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των συναδέλφων μας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου
Στηρίζουμε τον αγώνα τους

Οι συνάδελφοί μας του Ευγενιδείου έκλεισαν πλέον 6 μήνες απλήρωτοι.
Εδώ και καιρό κάνουν έναν αγώνα για το αυτονόητο: Να πληρώνονται για τη δουλειά τους.
Την Τρίτη, 26/1, στις 10.00π.μ., καλούν σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Υπουργείου, Διοίκησης και Σωματείου Εργαζομένων.
Στις 15/1 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία κατέληξε σε ένα πόρισμα που δικαιώνει τους εργαζόμενους, έναντι των αντεργατικών, αυθαίρετων και παράνομων πρακτικών που ακολουθεί η Διοίκηση ενάντια στον αγώνα τους.
Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας του Ευγενιδείου και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
- Όχι στις μειώσεις μισθών που εκβιαστικά εξήγγειλε η Διοίκηση παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Απόλυτο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους
Οι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους, απομονωμένοι, στο έλεος μιας Διοίκησης-εργοδοσίας η οποία συστηματικά παραβιάζει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, στην προσπάθειά της να επιβάλει μέτρα που πλήττουν την ίδια την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Η απομόνωση των εργαζόμενων του Ευγενιδείου δεν ωφελεί κανέναν άλλο πέραν της Διοίκησης.
Οι Διοικήσεις ΕΚΠΑ και Ευγενιδείου πρακτικά ταυτίζονται. Οι πρακτικές τους απέναντι στους εργαζόμενους του Ευγενιδείου πρέπει να απαντηθούν τώρα, πριν επιχειρηθούν και εναντίον μας.
Καλούμε την αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΚΠΑ να συμπαρασταθεί και να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.
Παρά την αναίρεση της απόφασης του ΔΣ (21/2/2016) για κοινή κινητοποίηση με τους εργαζόμενους του Ευγενιδείου στο Υπουργείο Υγείας με προκήρυξη στάσης εργασίας από μέρους μας προκειμένου να στηρίξουμε τον αγώνα τους, μετά από πρόταση που έγινε στους εκπροσώπους του σωματείου τους κατά την ενημέρωση που μας έκαναν, η θέση μας ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων παραμένει σταθερή υπέρ της προκήρυξης στάσης εργασίας και της στήριξης επί της ουσίας των εργαζομένων του Ευγενιδείου. Γι' αυτό και θα είμαστε στην κινητοποίησή τους.

_________

ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ – ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ
15/1/2016

Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη αντεργατική κίνηση της Διοίκησης του Ευγενιδείου, δηλαδή των Πανεπιστημιακών αρχών.
Αυτή τη φορά αποφάσισαν να στείλουν εργαζόμενους με 5μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ στο Ευγενίδειο για να υποκαταστήσουν τους εργαζόμενους στον καθαρισμό, που κάνουν επίσχεση εργασίας επειδή έχουν να πληρωθούν 5 μήνες.
Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ έχουν προσληφθεί με άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για να καλύψουν τις θέσεις καθαρισμού στο ΕΚΠΑ, κι όχι στις «Α.Ε.» του Ιδρύματος.
Παρ’ όλα αυτά, οι Διοικήσεις Ευγενιδείου-ΕΚΠΑ τους χρησιμοποιούν για να στήσουν έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν καν τι τους υποχρεώνουν να κάνουν.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ οφείλουμε να αντιδράσουμε και να καταγγείλουμε την αντιαπεργιακή συμπεριφορά της Διοίκησης.
Καλούμε τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ να αρνηθούν να χρησιμοποιηθούν για απεργοσπασία απέναντι σε έναν εργατικό αγώνα ενάντια στην απλήρωτη εργασία, δουλεύοντας σε θέσεις άλλες από αυτές που προβλέπονται στη σύμβαση πρόσληψής τους.
Τους καλούμε να καταγγείλουν την πρακτική της Διοίκησης του ΕΚΠΑ στον ΟΑΕΔ.
Καλούμε όλους, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνδικαλιστικούς φορείς, κ.α. να  συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων του Ευγενιδείου και να καταγγείλουν τον αντεργατικό κατήφορο της Διοίκησης του ΕΚΠΑ, που κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ανεξάρτητη Διοίκηση της «Α.Ε.».
Η Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει να επέμβει επιβάλλοντας την εργατική νομοθεσία στο Ευγενίδειο.
Κάτω τα χέρια από τα εργατικά μας δικαιώματα στην εργατική διαμαρτυρία και κινητοποίηση, την απεργία, την επίσχεση, τα ασφαλιστικά μέτρα, κ.α.
Όχι στη χρησιμοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ούτε και οποιωνδήποτε άλλων εργαζόμενων, ενάντια σε συναδέλφους τους
Όχι στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τώρα
Καμία περικοπή στη μισθοδοσία των εργαζόμενων

_________

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
11/1/2016

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11/1, 10π.μ., ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο είναι απλήρωτοι επί 5 μήνες.
Η Διοίκηση του Θεραπευτηρίου, αντί να τους πληρώσει, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ, τους ενημέρωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς ότι θα μειώσει τους μισθούς τους κατά 25%. Η αμέσως προηγούμενη παρέμβαση ήταν να υπαγάγει το προσωπικό στη σύμβαση της ΟΣΝΙΕ, που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα για να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Τι έκανε η Διοίκηση; Πολύ απλά, προσέλαβε άλλους στη θέση τους, με ακόμα μικρότερους μισθούς, για να καλύψει τα κενά. Και προσπαθεί να εξαναγκάσει όποιον από τους ήδη εργαζόμενους μπορεί, να καλύψει τη θέση του διπλανού του που έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας…
Παράνομο; Φυσικά. Μόνο που η Διοίκηση αρκείται να απαντήσει προκλητικά ότι έχει την καλύτερη νομική υπηρεσία πίσω της (αυτή του ΕΚΠΑ προφανώς) για να αντιμετωπίσει τις δικαστικές τους προσφυγές εναντίον της.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Θεραπευτηρίου, για την κατάσταση του Ευγενιδείου:
- Φταίει το «υψηλό και εν πολλοίς άδικο μισθολογικό κόστος». Δηλαδή, φταίνε οι μισθοί που ΚΑΙ δεν πληρώνει ΚΑΙ μειώνει…
- Φταίνε «ενέργειες που υπονόμευαν το κύρος του Νοσοκομείου στους πελάτες (πανό, απεργίες, επίσχεση εργασίας». Αν δεν ήταν η επεξήγηση στην παρένθεση, θα θεωρούσαμε ότι κάνει αυτοκριτική για το ότι συστηματικά εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Όχι όμως. Για τα χρόνια προβλήματα του Θεραπευτηρίου, λέει η εργοδοσία, φταίνε οι εργαζόμενοι που αντιδρούν γιατί δουλεύουν και μισθό δεν παίρνουν…
Η Διοίκηση του Ευγενιδείου:
-    Απειλεί, ποινικοποιώντας εξαρχής το πλαίσιο, αναφερόμενη σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις ως «παρεμπόδιση λειτουργίας» του Θεραπευτηρίου.
-    Απειλεί, εργαζόμενους που εξαθλιώνει καθημερινά εδώ και χρόνια, με απολύσεις, αναφερόμενη σε «αρνητικά αποτελέσματα» που θα έχει η αντίστασή τους στην αυθαιρεσία της, διευκρινίζοντας ότι εννοεί απώλεια θέσεων εργασίας.
Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, όσο κι αν νίπτει τας χείρας της διαχρονικά, έχει ευθύνες και για την κατάσταση του Ευγενιδείου και για τα όσα πράττει η Διοίκησή του σήμερα. Στο ΔΣ του Θεραπευτηρίου, εκτός από Καθηγητές Ιατρικής  (Στεφανάδης Χρ. –Πρόεδρος-, Τσακρής Α., Ψημένος Γ.) και τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΚΠΑ (Φωτόπουλο Π. -Αντιπρόεδρο), μέλη είναι και δύο Αναπληρωτές Πρύτανη (Ζωγράφος Γ., Μυλωνάς Ν.). Η σιωπή της Διοίκησης του ΕΚΠΑ σημαίνει συναίνεσή της στις επιλογές του ΔΣ του Ευγενιδείου και στις απειλές εναντίον των εργαζόμενων.
Η Διοίκηση του Ευγενιδείου έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ακόμη και αυτό της –όποιας- εργοδοτικής «νομιμότητας».  Οι λογικές τσαμπουκά που εφαρμόζει, θα μας βρουν όλους απέναντι. Και στο πλευρό των εργαζόμενων του Ευγενιδείου.
-    Να παραμείνει το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο στο Πανεπιστήμιο, με εξασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους, ανθρώπινων μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών. 
-    Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. 
-    Το Πανεπιστήμιο ήταν και παραμένει ο εργοδότης στο Ευγενίδειο και έχει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στο Θεραπευτήριο.
Αυτοί που επικαλούνται την οικονομική κρίση, ουδέποτε μοιράστηκαν τα κέρδη τους μαζί μας και δεν εννοούμε να μοιραστούμε μαζί τους την κρίση​ της κερδοφορίας τους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικές συλλογικότητες να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

 _________

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΔΕ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ
22/12/2016

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών σ’ αυτές τις εκλογές. Όσους δήλωσαν με την ψήφο τους ότι δε θέλουν ελεγχόμενα σωματεία από κυβερνήσεις, κόμματα και Διοικήσεις. Ότι δε θέλουν, παλιούς ή νέους, μηχανισμούς, παράγοντες και “ειδικούς”, λέγοντας όχι σε καταστάσεις που πλήττουν εμάς και τα δικαιώματά μας.
Με τις εκλογές κάποιοι πήραν το μήνυμα. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ δε θα σιωπήσουμε.
Η επίθεση που δεχόμαστε, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, απαιτεί ένα συνδικαλισμό αυτόνομο, χωρίς ατομικά συμφέροντα και δεσμεύσεις, που να μη διστάζει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι όταν πρέπει να παλέψει μια άθλια πραγματικότητα.
Μαζί με τους φυσικούς μας σύμμαχους, τους αγωνιζόμενους φοιτητές, συνεχίζουμε. Κατά της αυθαιρεσίας της Διοίκησης. Κατά των μηχανισμών υπέρ “λίγων κι εκλεκτών”. Κατά των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης που συνεχίζει την επίθεση στις ζωές μας, με το τρίτο –αριστερό- μνημόνιο.
Ήδη, το νέο μισθολόγιο πέρασε.
Τα εργατικά ατυχήματα είναι εδώ και οι άθλιες συνθήκες εργασίας γύρω μας.
Η επίθεση στους συμβασιούχους συναδέλφους μας συνεχίζεται.
Τα δικαιώματά μας τα διεκδικούμε ΤΩΡΑ, όχι μεθαύριο, όταν θα τα έχουμε ήδη χάσει.
Δε διαπραγματευόμαστε, δε συναινούμε.
Παραμένουμε δύναμη εργαζομένων χωρίς δεσμεύσεις.
Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας.
Με τον αγώνα μας φτάσαμε ως εδώ, μ’ αυτόν θα πάμε παραπέρα.
Το νέο Δ.Σ. οφείλει να προχωρήσει στις διαδικασίες ένταξης των συμβασιούχων συναδέλφων μας στο Σύλλογό μας. Έτσι ώστε, όλοι μαζί, άμεσα, στη Γ.Σ. μας, να τροποποιήσουμε το καταστατικό για να μπορέσουν οι συνάδελφοί μας να εγγραφούν στο Σύλλογό μας.

_________

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΩΝ
16/12/2015

Συνάδελφοι, στις 17/12, ψηφίζουμε ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ για νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού και για εκπροσώπους στο Τεχνικό Συμβούλιο και το Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης, καθώς και για συνέδρους στο συνέδριο της ΟΔΠΤΕ.
Στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν οι:
Βάιος-Πάνος Αλοΐζι, ΥΕ Φυλάκων, Τμήμα Φυσικής
Σπύρος Ανδριώτης, ΔΕ Κοινωνικών Υπηρεσιών, Χωρέμειο Εργαστήριο, Νοσ. Παίδων, Ιατρική Σχολή
Πάνος Βλαχάκης, ΔΕ επιστάτης, Τμήμα ΠΕΔΔ
Σωτήρης Γυφτόπουλος, ΔΕ Κοινωνικών Υπηρεσιών, Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας, Νοσ. Ευαγγελισμός, Ιατρική Σχολή
Μέλπω Κορωναίου, ΔΕ Διοικητικού, Α’ Αναισθησιολογική Κλινική, Νοσ. Αρεταίειο, Ιατρική Σχολή
Μαρλέν Λογοθέτη, ΠΕ Διοικητικού, Γραμματεία, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Ροδάνθη Ξεζωνάκη, ΔΕ Διοικητικού, Γραμματεία, Τμήμα Φιλολογίας
Άννα Οργέτα, ΔΕ Συντήρηση έργων τέχνης, Ανθρωπολογικό μουσείο, Ιατρική Σχολή
Λία Παγκάκη, ΔΕ Διοικητικού, Εργαστήριο Ενδοδοντίας, Τμήμα Οδοντιατρικής
Τάκης Παπάς, ΔΕ Διοικητικού, Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής
Αντωνία Σκουλά, ΔΕ Διοικητικού, Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, Νοσ. Αρεταίειο, Ιατρική Σχολή
Ντίνα Σπυροπούλου, ΔΕ Διοικητικού, Γραμματεία, Τμήμα Φυσικής
Δώρα Ταγματάρχη, ΠΕ Τεχνολόγος Εργαστηρίου, Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Τμήμα Γεωλογίας
Άννα Τσέα, ΠΕ Διοικητικού, Φοιτητικά Αναγνωστήρια, Πανεπιστημιακή Λέσχη

_________

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
15/12/2015

Σήμερα, Τρίτη, 15/12, η κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Ανάμεσα σ’ αυτά και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο μισθολόγιο προβλέπει νέες περικοπές με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις:
-          Αναφέροντας τα μεικτά. “Ξεχνώντας” όμως τις αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές
-          Και τους καταληκτικούς μισθούς. Αυτοί όμως αντιστοιχούν σε 40 χρόνια εργασίας…
-          Μιλώντας για “αυξήσεις στο 55% των δημοσίων υπαλλήλων”. Στον προϋπολογισμό του 2016 όμως προβλέπεται μείωση των μισθών στο δημόσιο
Και για “ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης”. Μετά την επανακατάταξή μας στις 31/12/2015 όμως οι μισθοί θα παγώσουν για δύο ακόμα χρόνια κι όταν θα έρθει ο χρόνος της κατάταξης στο νέο κλιμάκιο η διετία 2016-2017 δε θα υπολογιστεί

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει:
-          Καθορισμό του μισθού με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Άλλο ΥΕ, άλλο ΔΕ κι άλλο ΠΕ, ανεξάρτητα απ’ το αν κάνουν την ίδια δουλειά…
-          Και με βάση τη θέση. Άλλο υπάλληλος, άλλο στέλεχος…
-          Απώλεια των αυξήσεων που θα παίρναμε με βάση το ήδη καθημαγμένο μισθολόγιο του 2011…
-          Πολύ μικρές (μικρότερες από αυτές που προέβλεπε το μισθολόγιο του 2011) αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες που θα καταβληθούν σε 4 ισόποσες δόσεις σε 4 χρόνια…
-          Κατώτερο μισθό στα ίδια με το μισθολόγιο του 2011…
-          Αλλαγή του υπολογισμού των κλιμακίων. Ο μισθός μειώνεται για όλες τις κατηγορίες (από 2 χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω) σε σχέση το μισθολόγιο του 2011…
-          Μείωση του βασικού μισθού σε σχέση με τις σημερινές παγωμένες αποδοχές (έως 200 ευρώ) στα μισθολογικά κλιμάκια των περισσοτέρων (από 15 περίπου χρόνια υπηρεσίας και πάνω)…
-          Την «προσωπική διαφορά» που όμως σημαίνει νέο πάγωμα. Όποιος αλλάζει κλιμάκιο δε θα παίρνει αύξηση, μέχρι να εξισωθεί ο μισθός του με όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Δε διευκρινίζεται αν η «προσωπική διαφορά» θα μετράει στις συντάξιμες αποδοχές. Και βέβαια θα είναι το πρώτο που θα μπορεί να κοπεί για δημοσιονομικούς λόγους…
-          Μισθολογικά κλιμάκια (13 για τους ΥΕ και ΔΕ και 19 για τους ΠΕ και ΤΕ, με αλλαγή κλιμακίου ανά τριετία για τους ΥΕ και ΔΕ και διετία για τους ΠΕ και ΤΕ), που σημαίνουν 40 χρόνια δουλειάς για να φτάσει κανείς στο καταληκτικό κλιμάκιο, δηλαδή στα 1296 € (μεικτά) ο ΥΕ, στα 1578 € (μεικτά) ο ΔΕ, στα 2027 € (μεικτά) ο ΤΕ και στα 2154 € (μεικτά) ο ΠΕ. Στο ενδιάμεσο διάστημα, στα 20, 25, 30 χρόνια υπηρεσίας προκύπτουν πραγματικές μειώσεις στον ονομαστικό (βασικό) μισθό, σε σχέση ακόμη και με το μισθολόγιο του 2011…
-          Εισαγωγή κλιμακίων ανά τριετία στους ΥΕ και ΔΕ (αντί για διετία μέχρι τώρα) που σημαίνει ονομαστική μείωση των μισθών τους με την επανακατάταξη του Γενάρη…
-          Ειδική μεταχείριση για τα στελέχη και κυρίως τα υψηλότερα. 200 ευρώ αύξηση το επίδομα του Γενικού Διεθυντή….
-          Εξαίρεση των μετακλητών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, Διευθυντών υπουργών των οποίων οι αποδοχές προσδένονται στο μισθολόγιο του δημοσίου, αλλά αυτοί θα μπαίνουν με τα μισθολογικά κλιμάκια που εμείς χρειαζόμαστε 35 ή 40 χρόνια δουλειάς για να τα φτάσουμε
-          Ειδικές κατηγορίες, με ιδιαίτερες σχέσεις με την κυβέρνηση, που θα παίρνουν κάτι παραπάνω. «Δύναται να χορηγείται αμοιβή η οποία συνδέεται με την περιγραφή και αξιολόγηση της θέσης εργασίας [….] που θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα», αλλά και ρυθμίσεις για την καταβολή υπερωριών με απόφαση Δημάρχου, κ.α….
-          Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διατηρείται μόνο για κλάδους και κατηγορίες που το παίρνουν ήδη και με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έως 31/12/2017…
-          Το επίδομα παραμεθορίου καταργείται για πολλούς, αφού εισάγεται χιλιομετρικό κριτήριο (20 χλμ από τα σύνορα σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα κλπ)…
-          Σύνδεση του μισθού με έννοιες όπως «αποδοτικότητα» και αξιολόγηση. Όσοι αξιολογούνται με άριστα σε 3 συνεχόμενες αξιολογήσεις θα παίρνουν ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο. Πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί και με τι κριτήρια και τι θα γίνει με τους «μη προακτέους», άγνωστο…
-          Για τους συναδέλφους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα με τους νόμους του Μανιτάκη και του Μητσοτάκη, τα χρόνια της άδικης απομάκρυνσής τους δε θα ληφθούν υπόψη για τη μισθολογική τους κατάταξη, σαν να είχαν βγει σε διαθεσιμότητα λόγων πειθαρχικού…
-          Το ίδιο και για όσους κατηγορήθηκαν άδικα και βρέθηκαν σε αργία κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας (με βάση το νόμο Μητσοτάκη) και μετά αθωώθηκαν πανηγυρικά…

Την Τρίτη, 15/12, όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στη πλατεία Κοραή
ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

_________

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. που ανήκουν στην Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών
15/12/2015

Κατά τη διετή θητεία του Δ.Σ., ως μέλη του, υπερασπιστήκαμε τις αρχές που θεωρούμε ότι πρέπει να διέπουν ένα Σύλλογο Εργαζομένων.
Ο Σύλλογος ΔΕΝ είναι:
-    Μέσο για να εξασφαλίζουν “άκρες” και προνόμια, υπερωριακές αμοιβές, θέσεις ευθύνης, θέσεις σε μεταπτυχιακά, κ.α. “ημέτεροι” παρατάξεων, κυβερνήσεων και Διοικήσεων
-    Άνευ σημασίας για να τον θυμόμαστε μόνο στις εκλογές. Αν όσα περάσαμε τα τελευταία τρία χρόνια (διαθεσιμότητες/απολύσεις) δεν το είχαν αποδείξει, το πρόσφατο εργατικό ατύχημα έδειξε ότι η φωνή μας πρέπει να είναι ισχυρή, μαχητική και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ για να διεκδικούμε αυτά που ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ακόμα και τα αυτονόητα, όπως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας
-    Μέσο για να διασφαλίζουν κάποιοι την επιβολή σιγής όταν τα προβλήματα πιέζουν, για να κλείνουν τα στόματα όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας
-    Όργανο ικανοποίησης συμφερόντων μεγαλοκαθηγητών, παραγόντων, κ.α. που δεν είναι λίγα μέσα στο ΕΚΠΑ
-    Όργανο υποστήριξης των αποφάσεων των Διοικήσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας
-    Όργανο στήριξης πολιτικών που υπαγορεύουν κομματικές εντάξεις
-    Όργανο έκφρασης “συμπάθειας” στις κυβερνήσεις αριστερές ή δεξιές που μας οδηγούν στην εξαθλίωση
Ο Σύλλογος είναι:
-          Η δική μας φωνή, ξεκάθαρη και δυνατή, μαχητική και ανεξάρτητη
-          Το δικό μας μέσο για να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι
-          Το δικό μας δίκτυο αλληλεγγύης και ενότητας, στήριξης και δράσης
-          Ο τρόπος για να είμαστε όλοι μαζί και κανένας να μην είναι μόνος του
-          Το μέσο για την πάλη ενάντια σε απολύσεις, αξιολογήσεις, “κινητικότητες” (βλ. υποχρεωτικές μετατάξεις), νέα μισθολόγια χειρότερα από το ήδη καθημαγμένο ενιαίο μισθολόγιο, καταργήσεις εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, απίσχναση υπηρεσιών και παροχών, ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.
-          Το μέσο για τη συνάντησή μας και την από κοινού δράση με εργαζομένους με τα ίδια προβλήματα, στο ΕΚΠΑ, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους φοιτητές και όσους αγωνίζονται όπως εμείς
Σε ό,τι αφορά εμάς:
-          Επί δύο χρόνια, το μόνο που μας αφορούσε ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
-          Δε διαπραγματευτήκαμε, δε συναινέσαμε, δεν αποκρύψαμε, δε συγκαλύψαμε.
-          Δουλεύαμε κανονικά, όπως όλοι μας. Δεν είχαμε καμιά κάλυψη, ούτε προνόμια.
Μετά τις εκλογές, όποια και να’ ναι τα αποτελέσματα, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, κάνοντας ό,τι ακριβώς και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέλη του Δ.Σ. και της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μαρλέν Λογοθέτη, Γ. Γραμματέας, εργαζόμενη στη Γραμματεία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Σπύρος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος, εργαζόμενος στο Χωρέμειο Εργαστήριο του νοσοκομείου Παίδων
Ροδάνθη Ξεζωνάκη, Ειδική Γραμματέας, εργαζόμενη στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας
Πάνος Βλαχάκης, μέλος, εργαζόμενος στην επιστασία του Τμήματος ΠΕΔΔ
Σωτήρης Γυφτόπουλος, μέλος, εργαζόμενος στο Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός
Ντίνα Σπυροπούλου, μέλος, εργαζόμενη στη γραμματεία του Τμήματος Φυσικής

Στην κατεύθυνση της διαφάνειας, επισυνάπτονται οι βεβαιώσεις αποδοχών μας για το οικονομικό έτος 2014. Καλούμε από δω και πέρα, όλα τα μέλη Δ.Σ. να κάνουν το ίδιο. Όσοι παίρνουν υπερωρίες που τις δικαιούνται, προφανώς έχουν και το θάρρος να τις υπερασπίζονται.

_________

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
14/12/2016

Από το καλοκαίρι του 2015, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ δεσμεύτηκε να συγκροτήσει επιτροπή μετακινήσεων με τη συμμετοχή εργαζομένων, διαδικασία που θα μπορούσε να διασφαλίσει στοιχειωδώς αν όχι την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων, τουλάχιστον τη διαφάνεια στις αποφάσεις.
Μια με τη μία αφορμή και μια με την άλλη, η συγκρότηση της επιτροπής καθυστερούσε, ενώ παράλληλα παράγοντες της Διοίκησης έλεγαν ότι για την υλοποίηση της απόφασής τους θα περίμεναν τις εκλογές στο Σύλλογο. Προφανώς, δεν τους έκανε ένα Δ.Σ. το οποίο δε θα δίσταζε να καταγγείλει “εξυπηρετήσεις” και άλλες παρατυπίες εις βάρος του συνόλου των εργαζομένων.
Φτάσαμε έτσι στο Νοέμβριο για να συγκροτηθεί η επιτροπή, κι αυτό μετά από πολλή πίεση. Παίζοντας καθυστερήσεις, η Διοίκηση έβγαλε στις 2/12 την πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων μετακίνησης, βάζοντας την προθεσμία τέλη Δεκεμβρίου, μην τύχει και η παρουσία μας “παρεμποδίσει”, με την άσκηση ελέγχου, το έργο της επιτροπής.
Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, μετακινήσεις έγιναν. Πόσες απ’ αυτές υπάγονταν στην κατηγορία του “κατεπείγοντος” ως προς τις ανάγκες του προσωπικού και των υπηρεσιών, είναι άγνωστο.
Εντωμεταξύ, αιτήματα συναδέλφων για μετακινήσεις συνέχιζαν να σωρεύονται. Αιτήματα για λόγους σοβαρούς, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, αιτήματα απολύτως λογικά που θα διευκόλυναν τη λειτουργία του ΕΚΠΑ. Τα περισσότερα απ’ αυτά, έμειναν στα συρτάρια, με τους συναδέλφους να μην παίρνουν απάντηση.
Όσοι μετακινήθηκαν, μετακινήθηκαν. Οι υπόλοιποι έμειναν να κοιτάνε το έγγραφο που κατέθεσαν με απορία και να αναρωτούνται γιατί μπήκαν στη διαδικασία, αφού τα πράγματα στο ευαγές Ίδρυμα λειτουργούν όπως λειτουργούν και η ισοτιμία και η διαφάνεια είναι έννοιες ξεχασμένες.
Με την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα περίμενε κανείς να ρυθμιστούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις “καθυστερήσεις”. Ωστόσο, στην πρόσκληση:
-       Ανάμεσα στα άλλα κριτήρια για την ικανοποίηση αιτημάτων αναφέρεται η «εν γένει προσωπικότητα του υπαλλήλου». Υποψιάζεται κανείς τι μπορεί να υπονοεί αυτή η παράμετρος.
-       Καμιά αναφορά δε γίνεται στον παράγοντα εργαζόμενο. Οι δικές μας ανάγκες (σοβαροί προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι, κ.α.) που μπορεί να επιβάλλουν μια μετακίνηση, και πάλι απουσιάζουν.
-       Ορίζονται οι υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να ζητήσουν να μετακινηθούν οι ενδιαφερόμενοι (Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών, Περιουσίας, Κληροδοτημάτων, Διοικητικού και στον ΕΛΚΕ). Φαίνεται ότι οι υπόλοιπες Διευθύνσεις λειτουργούν μια χαρά, μπορούν μάλιστα να στερηθούν το υπάρχον προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν πιο “κρίσιμες” υπηρεσίες.
-        Δε δίνεται δυνατότητα για αιτήματα για μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες. Συμπεραίνει κανείς ότι δε θα εξεταστούν ή θα εξεταστούν “κατά περίπτωση”, ενδεχομένως με βάση την “εν γένει προσωπικότητα του υπαλλήλου”
Η στρατηγική της Διοίκησης φαίνεται να είναι σύμφωνη με τις μνημονιακές προτεραιότητες για το δημόσιο. “Μπαλώνουμε κενά, δημιουργώντας νέα”. Με τα κενά να αυξάνονται στο, άνευ ιδιαίτερης σημασίας… για ένα ΑΕΙ, σκέλος της εξυπηρέτησης των φοιτητών και του εκπαιδευτικού έργου.
Η πρακτική της απαξίωσης των εργαζομένων συνεχίζεται, όταν αιτήματά μας δεν παίρνουν απάντηση και ανάγκες μας εξαιρούνται από τα κριτήρια στην όποια διαδικασία.
Σ’ αυτό το έργο θα μας βρουν απέναντι.

_________

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ: «ΡΙΧΝΕ ΝΕΡΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ»
11/12/2015

Στις 9/12 ένα εργατικό ατύχημα ανέδειξε τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στο ΕΚΠΑ.
Την αποκάλυψη αυτή λίγο έλειψε να την πληρώσει με τη ζωή του ο συνάδελφός μας Οδυσσέας, που νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Γεννηματά. Τα εγκαύματα θα αντιμετωπιστούν. Η επίδραση στην υγεία του όμως της εκτενούς απορρόφησης από τον οργανισμό του τοξικών υλικών, παραμένει άγνωστη. Ο Οδυσσέας άλλωστε, όπως και άλλοι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, εκτίθεται επί χρόνια, κάθε μέρα, όλη μέρα, σε τοξικά και καρκινογόνα υλικά, χωρίς να υπάρχουν προστατευτικά μέτρα, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές…
Το ταριχευτήριο; Σαν εργοτάξιο παρατημένο. Εγκαταστάσεις που με το ζόρι κρατιούνται στη θέση τους. Εξοπλισμός χωρίς προδιαγραφές. Ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Χωρίς τη συνεχή προσπάθεια του εργαζόμενου, η δουλειά για την οποία τόσο υπερηφανεύεται ο Διευθυντής του Εργαστηρίου δε θα γινόταν.
Υποθέτει κανείς ότι τέτοιας έκτασης “αμέλεια” δεν υπάρχει στο δημόσιο. Πόσο μάλλον μέσα σ’ ένα Πανεπιστήμιο, και δη στην Ιατρική Σχολή.
Κι όμως. “Κόσμημα” ο πρώτος όροφος του Ανατομείου, “κόσμημα” και το γραφείο του Διευθυντή. Για το ταριχευτήριο δεν μπορούσε να διατεθεί ούτε ένα ευρώ; Όχι. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καθηγητής: «Δικά μου είναι τα λεφτά, ό,τι θέλω τα κάνω». Αυτή είναι η συμπεριφορά-υπόδειγμα του Καθηγητή για του φοιτητές του ευαγούς Ιδρύματος …
Υποθέτει κανείς ότι εργατικό ατύχημα στην Ιατρική θα σήμαινε συναγερμό. Ότι κάποιοι από τους καθηγητές Ιατρικής θα έπεφταν πάνω στον τραυματία για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο διπλανό νοσοκομείο, το Λαϊκό, στο οποίο αρκετοί απ’ αυτούς υπηρετούν.
Κι όμως. Οι υπεύθυνοι Καθηγητές του Εργαστηρίου Ανατομίας απλά συνέχισαν τη δουλειά τους. Ένας ασχολήθηκε τόσο όσο χρειάστηκε για να πει στο συνάδελφο που πονούσε φρικτά: «ρίχνε νερό, περίμενε καμιά ώρα και μετά έλα να σε δούμε» (στο γραφείο εννοείται, όχι, έστω, σε ιατρείο).
Αν δεν ήταν εργαζόμενοι να τρέξουν να βοηθήσουν το συνάδελφο, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, στις άμεσες συνέπειες του εργατικού ατυχήματος θα έρχονταν να προστεθούν και αυτές της αμέλειας των υπευθύνων.
Σήμερα, 10/12, κατά τη μαζική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή, οι υπεύθυνοι συνέχισαν στην ίδια κατεύθυνση. Ενοχοποίηση του εργαζόμενου, περιφρόνησή του, οι συνήθεις εργοδοτικές συμπεριφορές της υπερβάλλουσας ευαισθησίας
Οι αρχές του ΕΚΠΑ, εδώ και καιρό, έχουν προχωρήσει σε μια επίθεση ενάντια στους συμβασιούχους συναδέλφους μας. Ο Οδυσσέας είναι ένας από τους εκατοντάδες που απασχολούνται στο ΕΚΠΑ επί χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όσοι δεν ήξεραν τι είναι συμβασιούχος, τώρα ξέρουν. Είναι ένας από αυτούς που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θέλει να μας πείσει ότι πρέπει να εργάζεται όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας αλλά με μπλοκάκι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμιά εξασφάλιση.
 Άμεση πρόσληψη όλων των συμβασιούχων και όλου του προσωπικού που απαιτείται τώρα.
Επισκευή και αντικατάσταση του εξοπλισμού του ταριχευτηρίου και μέτρα προστασίας των εργαζόμενων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Άμεσα και δραστικά μέτρα για το σεβασμό των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, σε κάθε κτήριο, σε κάθε υπηρεσία.
Βαρέα και ανθυγιεινά σε όλους όσους τα δικαιούνται.
Καμιά εντατικοποίηση. Καμιά έκπτωση στην προστασία των εργαζομένων.

_________

ΣΤΙΣ 3/12 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
2/12/2015

Την Πέμπτη, 3/12, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ
«Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2016 αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα» (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης).
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την προσπάθεια της κυβέρνησης να “διασώσει” το ασφαλιστικό, ζητώντας παράλληλα τη συναίνεση των κομμάτων της υπόλοιπης μνημονιακής πλειοψηφίας της Βουλής, τα οποία αρνούνται επίμονα… να τη δώσουν. Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές δίνουν και παίρνουν, με βασικό άξονα υποτίθεται τη μη μείωση των συντάξεων.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Η πραγματικότητα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι έχουν ψηφίσει στα μέσα Αυγούστου το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο, όλοι μαζί συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί να “εξοικονομήσει” πόρους, μειώνοντας τις δομές της κοινωνικής ασφάλισης. Και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο για το 2015 και 2016:
-    να εφαρμόσει “πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις [νόμοι του 2010] και να προβεί σε περαιτέρω […] με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του ¼% του ΑΕΠ το 2015 και 1% το 2016”. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα χάσουν μέσα σε 16 μήνες 2,32 δις €.
-    να δημιουργήσει “ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση αυξάνοντας τις κυρώσεις […] να καταργήσει βαθμιαία τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία … και τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης […] Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνονται με ποινή για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με 10% επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%”.
-    να καθιερώσει “στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών”.
-    να διασφαλίσει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται “θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης”.
-    να ενοποιήσειόλα τα ταμεία […] χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ” και άμεσα να εναρμονίσει “τις διαδικασίες για την καταβολή των εισφορών και των παροχών σε όλο το φάσμα των ταμείων”, καταργώντας “όλες τις εξαιρέσεις που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους”.
-    να καταργήσει “όλες τις περιττές επιβαρύνσεις κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων και να τις αντισταθμίσει με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών”.
-    να διασφαλίσει “ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές”.
-    να καταργήσει σταδιακά το ΕΚΑΣ “έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων (3/2016) ”.
-    να εφαρμόσει “ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών […] και να το επεκτείνει στο δημόσιο τομέα”.
Στην κατεύθυνση αυτή, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016 προβλέπει μειώσεις των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση κατά περίπου 2 δις ευρώ (βλ. πίνακα). Αυτό πρακτικά σημαίνει περικοπές, ό,τι κι αν λέγεται σήμερα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.



ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Το ασφαλιστικό δέχεται επίθεση τις τελευταίες δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις, με συνεχή περικοπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Η επίθεση εντάθηκε επί μνημονίων, με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου (για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα). Τότε, με το νόμο 3863, τέθηκε ο στόχος το ύψος των δαπανών για τη βασική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, «προβαλλόμενο έως το έτος 2060, να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009». Το 2012, με το νόμο 4093 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, έγινε οριζόντια κλιμακωτή μείωση των συντάξεων που αθροιστικά (κύρια + επικουρική) ξεπερνούσαν το φοβερό… ποσό των 1.000€.

Το νέο πλήγμα (ή μεταρρύθμιση) περιγράφει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος: “Ενιαίοι κανόνες αναπλήρωσης, ενιαίοι κανόνες εισφορών, ενιαίοι κανόνες για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενιαίοι κανόνες για όλους”. Η εξομοίωση των όρων θα έρθει άμεσα. Μόνο που θα είναι μια εξομοίωση προς τα κάτω…



ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ; ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η Επιτροπή των “Σοφών”, που κλήθηκε από την κυβέρνηση να περιβάλλει με τεχνοκρατικό μανδύα τις περικοπές των συντάξεων, θεωρεί ότι “το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο [γιατί] αναπτύχθηκε κάτω από την πίεση συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων […] με υποχωρήσεις σε συνδικαλιστικές πιέσεις […] δημοσιονομικά επιβλαβείς [με αποτέλεσμα] την επίμονη τάση της διόγκωσης δαπανών”, δηλαδή “υψηλές” συντάξεις. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι η κατώτερη σύνταξη του δημοσίου είναι σήμερα 330 € το μήνα.

Το πρόβλημα δηλαδή είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας…

Η Επιτροπή “Σοφών” συστήνει “επαναδιαπραγμάτευση με εθνική συναίνεση στο πλαίσιο βιώσιμων δημόσιων οικονομικών”. Η κυβέρνηση και το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων συμφωνούν.

Διαφωνούμε όμως ΕΜΕΙΣ.

Κι η ώρα να το πούμε είναι ΤΩΡΑ.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι παραχώρηση κανενός. Είναι δική μας κατάκτηση. Κράτος και κεφάλαιο μας χρωστάνε. Η λογική “ό,τι πλήρωσες θα πάρεις, ΑΝ το ΑΕΠ, η ανάπτυξη, τα έσοδα, οι πόροι το επιτρέπουν, αν εμείς, τελικά, κρίνουμε ότι θέλουμε να σου δώσουμε”, παραπέμπει σε άλλες σχέσεις. Δεν είμαστε μια οικογένεια για να δεχόμαστε “χαρτζιλίκια” και “βοηθήματα” από το –δήθεν- περίσσευμά τους, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ΠΟΛΥ μεγάλο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτό που μας ανήκει.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.

Στις 3/12, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ



_________



ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ;

24/11/2015



Από το '90 κυρίως και μετά, όλες οι κυβερνήσεις ανακάλυπταν “τρύπες” στα ασφαλιστικά ταμεία και έβαζαν στόχο τη “διάσωσή” τους, έμπλεες ανησυχίας για την τύχη των ασφαλισμένων…

Η λύση που έβρισκαν πάντα ήταν το πριόνισμα των δικών μας δικαιωμάτων και η μείωση των παροχών των ταμείων: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προνοιακά επιδόματα, συντάξεις...

Οι “τρύπες” στα ταμεία φυσικά δεν προέκυπταν λόγω των ελλιπών, ούτως ή άλλως, παροχών στους ασφαλισμένους, που πλήρωναν ανελλιπώς τις, λιγότερο ή περισσότερο, υψηλές εισφορές τους. Τα χρήματα των ταμείων χρησιμοποιούνταν σταθερά για να καλύπτονται άλλες προτεραιότητες… Δεν αποφάσισαν οι ασφαλισμένοι το “τζογάρισμα” στo χρηματιστήριο, ούτε τις επενδύσεις σε “τοξικά ομόλογα”. Δε ρωτήθηκαν για τη συμμετοχή των ταμείων στο PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ούτε και για τη δέσμευση των διαθέσιμων των ΝΠΔΔ (άρα και των ταμείων) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα του άδικου, κατά τα άλλα, χρέους.

Σήμερα, η νέα “σωτηρία” των ταμείων είναι επί θύραις. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, είναι έτοιμη να υιοθετήσει μεγάλο μέρος των προτάσεων της “Επιτροπής Σοφών” για “εθνική συναίνεση στο πλαίσιο βιώσιμων δημόσιων οικονομικών”, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές επιταγές. Ο υπουργός, που υποστηρίζει «έντονα την πρόταση της Επιτροπής», αναγγέλλει ότι η μεταρρύθμιση «πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως».

Στο στόχαστρο της μεταρρύθμισης και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Οι συντάξεις όσων βγαίνουν πλέον μειώνονται σημαντικά. Όσο για τις γυναίκες; Θεμελιωμένα δικαιώματα τους χάνονται.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής και τις δηλώσεις Γ. Κατρούγκαλου:

ΣΥΝΤΑΞΗ =

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (Β.Σ.) + ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (Α.Σ.)

Αυτή είναι η βασική λογική του νέου συστήματος. Στην ουσία προσομοιάζει στο καθεστώς των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ο καθένας, βγαίνοντας στη σύνταξη στα βαθιά του γεράματα, θα παίρνει υποτίθεται ό,τι έχει ο λογαριασμός του…

Β.Σ. Η “εθνική” ή “κοινωνική” σύνταξη. “Εγγυημένη” από το κράτος, δε θα είναι για όλους, θα δίνεται με κριτήρια. Συνδέεται με το “κατώφλι κινδύνου φτώχειας” και υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 390 €. Θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και, όταν δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα μειώνεται με αυτόματους οικονομικούς σταθεροποιητές.

Α.Σ. Η “αναλογική” ή “ανταποδοτική”. Στη χρηματοδότησή της δε συμμετέχει το κράτος. Θα εξαρτάται, υποτίθεται, από τις εισφορές του καθενός στο ταμείο του όσο εργάζεται. Στην πράξη όμως η Α.Σ. θα συνδέεται με τη μεταβολή του –πτωτικής τάσης- ΑΕΠ και τους “σταθεροποιητές” του συστήματος, οι οποίοι δε θα λειτουργούν φυσικά υπέρ των ασφαλισμένων. Με τη δικαιολογία π.χ. ότι το “προσδόκιμο ζωής” αυξάνεται, θα μειώνονται οι συντάξεις. Επίσης, το αποθεματικό που θα δημιουργείται από τους ασφαλισμένους θα επενδύεται σε “χρηματοπιστωτικά προϊόντα”…

Όσο για το ποσοστό συμμετοχής των εργοδοτών; Δεν προσδιορίζεται…

Απώτερος στόχος;

Οι συντάξεις να μην υπερβαίνουν το ποσό που έχει προαποφασιστεί για το ταμείο και να μην ξεφεύγουν από ένα “λελογισμένο” –κατά τους “Σοφούς” του καπιταλισμού- ύψος. Χαρακτηριστικό είναι ότι προτείνεται να μπει πλαφόν στο τελικό ποσό σύνταξης που κάποιος θα παίρνει, ακόμα κι αν έχει και το όριο ηλικίας και όλα τα χρόνια.

Θα “διασωθεί” έτσι το ασφαλιστικό σύστημα;

Αν τα ταμεία ενοποιηθούν, η ανεργία παραμείνει υψηλή (ή αυξηθεί…), η μαύρη εργασία διευρυνθεί, οι εισφορές θα βαίνουν μειούμενες… Με μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το κράτος, τι ακριβώς συζητάμε;

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Τα όρια συνταξιοδότησης αυξήθηκαν και καταργήθηκαν στην πράξη οι λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με την αύξηση των απωλειών που συνεπάγονται. Παράλληλα, προβλέφθηκε η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για φέτος κατά 1% του ΑΕΠ και, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, κατά 740 εκατ. € το 2016.



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μειώθηκε η σύνταξη για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 αλλά παρέμειναν στην υπηρεσία μετά την 1/9/2015 (ερμηνευτική εγκύκλιος 124069/0092/10.11.2015, α’ μέρος).

Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση για όσους έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2012, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας μέχρι 18/8/2015. Μειώθηκε κατά 10% η σύνταξη που καταβάλλεται πριν τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας (γ’ και δ’ μέρος ερμηνευτικής εγκυκλίου).

• Αν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό υιοθετηθούν, με το νέοΝέο Μισθολόγιο”, που θα προβλέπει νέες μειώσεις ή στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση, η βάση υπολογισμού της Α.Σ. θα μειωθεί.



ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

• Μετά από 6 χρόνια κρίσης, καλπάζουσα ανεργία, επισφαλή απασχόληση, μαύρη εργασία, κ.α. το να έχει κανείς τα ένσημα που χρειάζονται για σύνταξη είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

• Όσο για το νέο ασφαλιστικό, αν εφαρμοστεί, η Α.Σ. των μακροχρόνια ανέργων θα είναι ψίχουλα. Με τους εξαιρετικά μειωμένους μισθούς, με 75% ποσοστό αναπλήρωσης, τα 500-600 € του μισθού δεν αποφέρουν πάνω από 400 € σύνταξη.



ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

• Καταργούνται οι επικουρικές συντάξεις, με την ενοποίησή τους με τη βασική. Το ΕΚΑΣ χάνεται.

• Καταργούνται οι, ανά ταμείο, διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης. Η εξομοίωση θα είναι σαφώς προς τα κάτω.

• Τα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα αναθεωρούνται πάλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΟΤΑ, όπου δύο εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά: Ο ΙΔΑΧ διατηρεί τα βαρέα κι ανθυγιεινά ένσημα, ενώ ο μόνιμος όχι, αυξάνονται έτσι τα χρόνια εργασίας και μειώνεται η σύνταξή του.

• Όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι εξαιτίας των παραπάνω αλλαγών θα υποστούν νέες μειώσεις. Βασική σημείωση: Όλες οι αλλαγές μέχρι σήμερα υπολογίζονται στο αρχικό ποσό των συντάξεων πριν τις μνημονιακές κρατήσεις και όχι στα ποσά που πραγματικά λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.



ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το νέο ασφαλιστικό, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα. Η ίδια η “Επιτροπή Σοφών” αναγνωρίζει τα αρνητικά του νέου συστήματος (βλ. πόρισμα). Παραδέχεται ότι το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι αβέβαιο και ότι θα εξασφαλίζεται η “βιωσιμότητα” του συστήματος, όχι όμως και η επάρκεια των παροχών.

Ποιοι κερδίζουν; Σίγουρα οι εργοδότες, με τη σταθερή μείωση του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών (ονομαστικά και ποσοστιαία). Όσο για μας; Καλούμαστε να σηκώσουμε και το βάρος της “βιωσιμότητας” (δημογραφική γήρανση, μείωση ρυθμών ανάπτυξης), απαλλάσσοντας το κράτος απ’ αυτό. Οι ως σήμερα παροχές για τους ασφαλισμένους οδηγούνται στην αγκαλιά του κεφαλαίου, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής μας.

Η κοινωνική ασφάλιση δέχεται επίθεση επί πολλά χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις. Και δεν είναι λίγες οι πολιτικές δυνάμεις που “σπρώχνουν” τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. Όσα λέει ο Γ. Κατρούγκαλος (και πολλοί άλλοι πριν απ' αυτόν) περί “κατάρρευσης του ασφαλιστικού” είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως η διατήρησή του δεν είναι στις προτεραιότητες πολλών.



ΚΙ ΕΜΕΙΣ;

Εδώ και χρόνια, παρακολουθούμε γονείς και φίλους να βρίσκονται ως συνταξιούχοι κάτω από το όριο της φτώχιας, αγγίζοντας την οικονομική εξαθλί­ωση. Και ενώ κάποτε ξέραμε ότι ο αγώνας για το ασφαλιστικό επιβάλλεται γιατί θα καθορίσει επί μακρόν τις ζωές μας, φτάσαμε σήμερα να πιστεύ­ουμε ότι δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη. Με αποτέ­λεσμα να ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας.

Στη λογική που αντιμετωπίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους σαν παράσιτα που το κράτος «θρέφει» ενώ οι ίδιοι δεν παράγουν τίποτα, απαντάμε: ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ.

Το ασφαλιστικό σύστημα υπέστη λεηλασία των πόρων του επί δεκαετίες. Στερήθηκε δεκάδες δις λόγω των μνημονιακών μέτρων από το 2010 και μετά. ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ,

ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ



_________



ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

11/11/2015



Πέμπτη 12/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί ΤΩΡΑ πρέπει να σταματήσουμε τη λεηλασία της ζωής μας.

Απεργούμε δυναμικά και μαζικά γιατί:

- Τα μνημόνια συνεχίζονται. Μια υπογραφή χρειαζόταν για την κατάργησή τους, και μία μόνο χρειάστηκε για τη συνέχισή τους.

- Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα καλούμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά. Το πολυδιαφημιζόμενο “Νέο Μισθολόγιο”, που υποτίθεται ότι “θα αποκαθιστούσε τις αδικίες του ενιαίου μισθολογίου”, έρχεται για να ψαλιδίσει κι άλλο τα ήδη πενιχρά εισοδήματά μας. Η “αξιολόγηση” επιστρέφει, μαζί με την υποχρεωτική “διαρκή κινητικότητα” των “κρατικών υπαλλήλων”. Δύο “μεταρρυθμίσεις” που αντιπαλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται τώρα με την μορφή της “λύσης” που θα “εκτοξεύσει” την “αποτελεσματικότητα” ενός προ πολλού καθημαγμένου δημόσιου τομέα.

- Υπηρεσίες αιχμής του δημοσίου τομέα βαίνουν προς λουκέτο. Νοσοκομεία και σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό και πόρους. Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται. Η μία μετά την άλλη λειτουργία του δημοσίου περνάει στα χέρια του κεφαλαίου, με γενναίες δόσεις κρατικής επιχορήγησης την οποία εμείς πληρώνουμε.

- Το δικαίωμά μας στην ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, τη σύνταξη, κ.α., βάλλεται. Τα ταμεία μας οδηγούνται στην κατάργηση, μετά την πολύχρονη ληστεία των πόρων τους από το κράτος για τις ανάγκες του κεφαλαίου, το PSI, κ.α. Η επιδρομή στις συντάξεις συνεχίζεται, το ΕΚΑΣ βαίνει προς κατάργηση. Αντί να επανέλθει η 13η σύνταξη, σήμερα κόβουν από το μικρό εισόδημα των συνταξιούχων που πλήρωναν μια ζωή για να το έχουν. Για όλους εμάς προβλέπεται δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα –αν επιβιώσουμε.

- Η φορολογία, άμεση και έμμεση, αυξάνεται. Ο ΦΠΑ ανεβαίνει, ο –κατά τα άλλα ληστρικός και άδικος- ΕΝΦΙΑ παραμένει.

- Τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” “ρυθμίζονται” στην κατεύθυνση της αρπαγής της πρώτης κατοικίας.

- Συνδικαλιστικά - εργατικά δικαιώματα περιστέλλονται. Η ανεργία αυξάνεται. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δέχονται το τελικό χτύπημα. Οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται, οι μισθοί πείνας συνεχίζονται, η εντατικοποίηση αυξάνεται, όπως και η ανασφάλιστη - μαύρη εργασία.

- Το κόστος ζωής αυξάνεται για μας, για να αυξηθούν τα κέρδη για κάποιους άλλους.

Μέσα σ’ όλα αυτά, εμείς καλούμαστε να κάνουμε “θυσίες” για να εκταμιευτεί η δόση ή για μια ανάπτυξη που έρχεται μονίμως προσεχώς.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων, ενάντια στους εμπνευστές και εφαρμοστές τους, ενάντια σε όλους εκείνους που στηρίζουν το δρόμο της υποταγής και της εκμετάλλευσής μας. Δε δίνουμε άλλοθι στις μνημονιακές κυβερνήσεις να συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Δε δίνουμε δικαιολογίες σε υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην κάνουν τίποτα.

Πριν δύο χρόνια, αποδείξαμε πως ο ΑΓΩΝΑΣ μπορεί να είναι νικηφόρος. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούμε να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλλουν.

ΜΑΖΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ - ΜΑΖΙ ΝΙΚΑΜΕ

_________



ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ

12/10/2015



Δευτέρα, 12 Οκτώβρη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 12.00



Τη Δευτέρα, 12 Οκτώβρη, δικάζονται 14 συνάδελφοί μας για τη μεγάλη απεργία μας των 3,5 μηνών του 2013.

Μια απεργία που ΝΙΚΗΣΕ και οδήγησε στην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Χωρίς καμιά εξαίρεση, χωρίς «δικούς μας» και «άλλους».

Σήμερα, 2 χρόνια μετά, η απεργία μας οδηγείται στα δικαστήρια.

Επειδή καταφέραμε να ανατρέψουμε μια βασική μνημονιακή δέσμευση: ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Επειδή δεν υποταχθήκαμε στις απειλές της κυβέρνησης, για ποινικοποίηση του αγώνα μας, επιστράτευση, ειδικές τροπολογίες και πειθαρχικά.

Επειδή δεν υποταχθήκαμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που ήθελε απ’ την πρώτη στιγμή να ξεπουλήσει τον αγώνα μας και να στείλει τους μισούς από μας στην απόλυση.

Επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπόρεσε να μας επιβάλει ΠΟΤΕ και ΠΩΣ να κλείσουμε την απεργία μας.

Επειδή τη διάρκεια και το χαρακτήρα της τον ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.

ΕΤΣΙ ΝΙΚΗΣΑΜΕ.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 12.00

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ



_________



ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ

3/7/2015



Αυτές τις μέρες διεξάγεται στα ΜΜΕ μια συζήτηση με αφορμή το θέμα του δημοψηφίσματος. Μια συζήτηση που εξαντλείται στη μονότονη αναπαραγωγή επιχειρημάτων που αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και “παραγωγικών φορέων”, άνθρωποι της “πραγματικής οικονομίας”, αλλά και του θεάματος, επιδεικνύουν το βαθύ “πόνο” τους για τον «απλό πολίτη που ταλαιπωρείται αυτές τις μέρες».

Ο πόνος τους για τον “απλό πολίτη” όμως είναι και ΟΨΙΜΟΣ και ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΣ. Ο ίδιος “απλός πολίτης”, συνταξιούχος, εργαζόμενος στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, άνεργος, κ.α. ταλαιπωρείται ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ λόγω μνημονίου. Πέρασε δύο χειμώνες χωρίς θέρμανση, ξέχασε τι θα πει στοιχειωδώς ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, χάνει καθημερινά εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στερείται τη δημόσια περίθαλψη και παιδεία, μένει άνεργος, χρωστάει στην εφορία και την τράπεζα, πέφτει ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ.

Κι όλα αυτά λόγω μνημονιακών μέτρων. Στα οποία ΚΑΝΕΝΑΣ απ’ όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα δεν αντιτάχθηκε. Ολόκληρο το σύμπλεγμα των ιδιωτικών ΜΜΕ και των συμφερόντων πίσω από αυτά, στήριξε τις μνημονιακές πολιτικές για να αυξήσει τα κεφάλαιά του, ΕΝΑΝΤΙΑ στον “απλό πολίτη” για τον οποίο δήθεν κόπτεται σήμερα.

Μιλάνε ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ. Ας τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι, ο “απλός πολίτης” δεν έκανε ποτέ αναλήψεις από ΑΤΜ ύψους 60€ την ημέρα, γιατί πολύ απλά δεν είχε τόσα λεφτά. Κι αν έθετε ζήτημα αύξησης των απολαβών του για να έχει, όλοι αυτοί που σήμερα εξανίστανται ΔΕ ΘΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ.

Ήδη σήμερα άλλωστε, όλοι αυτοί, περισσότερο ή λιγότερο επιφανή στελέχη του μνημονιακού μετώπου, λένε ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ότι ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο άνεργος ΟΦΕΙΛΕΙ να υποστεί νέες περικοπές, να πληρώσει το κόστος για μια ακόμη φορά.

Και πρώτα απ’ όλους, εμείς, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Στην αντίληψη όλων αυτών άλλωστε είμαστε “ΚΗΦΗΝΕΣ” που ζούμε εις βάρος των “υπολοίπων”. Ποιων “υπολοίπων”;

Μα, των αφεντικών που “επενδύουν” στην Ελλάδα μόνο με άμεση ή έμμεση κρατική επιχορήγηση… Για τα οποία η μείωση του κοινωνικού κράτους, το να μην υπάρχει υγεία, παιδεία, ασφάλιση, είναι προϋπόθεση για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Το να μην έχουμε ΕΜΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, είναι προϋπόθεση για να τα έχουν ΑΥΤΟΙ ΟΛΑ.

ΟΧΙ, δεν είμαστε ΟΛΟΙ ίδιοι. ΟΧΙ, δεν έχουμε ΟΛΟΙ τα ίδια συμφέροντα.

Τα κροκοδείλια δάκρυα στο όνομα του “απλού πολίτη” κι η “συμπάθεια” για το δράμα του, το δράμα ΜΑΣ, δεν είναι παρά μέρος της επιχείρησης χειραγώγησής ΜΑΣ. Με στόχο όχι απλά να πούμε «ναι» σε ένα δημοψήφισμα, αλλά, ΕΝΤΡΟΜΟΙ και ΣΑΣΤΙΣΜΕΝΟΙ, να αποδεχτούμε αυτό που ακούμε συνέχεια τόσες μέρες, το “πάση θυσία”, δηλαδή τα χειρότερα μέτρα εναντίον μας, δηλαδή τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ θυσία. Για να μείνουν αλώβητα τα αφεντικά των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων που αν πλήρωναν ΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις, δάνεια, κ.α.

ΕΜΕΙΣ ψηφίσαμε ΟΧΙ στα μνημονιακά μέτρα, απεργώντας επί 3,5 μήνες για ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ οι συνάδελφοί μας. ΕΜΕΙΣ ψηφίσαμε ΟΧΙ, δίνοντας έναν αγώνα που ανέτρεψε το βασικό πυλώνα του μνημονίου, τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΜΕΙΣ ξέρουμε καλά, ότι θεμελιώδη στοιχεία κάθε συμφωνίας θα είναι νέες απολύσεις, περαιτέρω μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων και καταργήσεις υπηρεσιών, περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε ότι τα νέα μέτρα ΘΑ ΘΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΖΩΕΣ.

Η συνεχής παρουσίαση ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΣ άποψης στα ΜΜΕ, η επανάληψη ξανά και ξανά επιχειρημάτων που πρώτοι εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, το μένος που εκφράζεται εναντίον όποιου έστω ψελλίζει “OXI”, οι εκβιασμοί εναντίον εργαζομένων ότι αν δεν ψηφίσουν “NAI” δε θα πληρωθούν, δείχνει ότι ΑΥΤΟΙ δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παίξει με τα συμφέροντά τους. Ε, λοιπόν, κι ΕΜΕΙΣ δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις δικές μας ζωές.

Δεν είναι η ελληνική οικονομία το πρόβλημα. Ο καπιταλισμός περνάει κρίση. Ας την πληρώσουν ΑΥΤΟΙ που κερδίζουν συνέχεια –ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- απ’ αυτόν. Ούτε μαζί τα φάγαμε, ούτε μαζί πεινάσαμε. Ας αφήσουν λοιπόν τις υποδείξεις.

ΕΜΕΙΣ, εργαζόμενοι που κατασυκοφαντημένου δημόσιου τομέα, κρατάμε ζωντανή τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, ΑΥΤΟΙ θέλουν να την καταργήσουν. ΕΜΕΙΣ, με τον αγώνα μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κρατήσαμε ανοιχτή την πόρτα στα Πανεπιστήμια για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και την οικονομική τους κατάσταση, πόρτα στην οποία ΑΥΤΟΙ θέλουν να βάλουν υψηλό εισιτήριο και face-control.

Η δική μας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ δε χωράει ούτε στα μνημόνια των δανειστών ούτε στις προτάσεις των 47 σελίδων.

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα πέσει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι αν θα πέσουμε όλοι ΕΜΕΙΣ.