Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΙΣ 3/12 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

Την Πέμπτη, 3/12, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ

«Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2016 αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα» (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης).

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την προσπάθεια της κυβέρνησης να “διασώσει” το ασφαλιστικό, ζητώντας παράλληλα τη συναίνεση των κομμάτων της υπόλοιπης μνημονιακής πλειοψηφίας της Βουλής, τα οποία αρνούνται επίμονα… να τη δώσουν. Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές δίνουν και παίρνουν, με βασικό άξονα υποτίθεται τη μη μείωση των συντάξεων.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Η πραγματικότητα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι έχουν ψηφίσει στα μέσα Αυγούστου το τρίτο μνημόνιο, με το οποίο, όλοι μαζί συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί να “εξοικονομήσει” πόρους, μειώνοντας τις δομές της κοινωνικής ασφάλισης. Και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τρίτο μνημόνιο για το 2015 και 2016:

- να εφαρμόσει “πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις [νόμοι του 2010] και να προβεί σε περαιτέρω […] με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του ¼% του ΑΕΠ το 2015 και 1% το 2016”. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα χάσουν μέσα σε 16 μήνες 2,32 δις €.

- να δημιουργήσει “ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση αυξάνοντας τις κυρώσεις […] να καταργήσει βαθμιαία τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία … και τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης […] Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνονται με ποινή για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με 10% επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%”.

- να καθιερώσει “στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών”.

- να διασφαλίσει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται “θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης”.

- να ενοποιήσει “όλα τα ταμεία […] χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ” και άμεσα να εναρμονίσει “τις διαδικασίες για την καταβολή των εισφορών και των παροχών σε όλο το φάσμα των ταμείων”, καταργώντας “όλες τις εξαιρέσεις που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους”.

- να καταργήσει “όλες τις περιττές επιβαρύνσεις κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων και να τις αντισταθμίσει με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών”.

- να διασφαλίσει “ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές”.

- να καταργήσει σταδιακά το ΕΚΑΣ “έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων (3/2016) ”.

- να εφαρμόσει “ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών […] και να το επεκτείνει στο δημόσιο τομέα”.

Στην κατεύθυνση αυτή, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016 προβλέπει μειώσεις των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση κατά περίπου 2 δις ευρώ (βλ. πίνακα). Αυτό πρακτικά σημαίνει περικοπές, ό,τι κι αν λέγεται σήμερα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Το ασφαλιστικό δέχεται επίθεση τις τελευταίες δεκαετίες, από όλες τις κυβερνήσεις, με συνεχή περικοπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Η επίθεση εντάθηκε επί μνημονίων, με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου (για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα). Τότε, με το νόμο 3863, τέθηκε ο στόχος το ύψος των δαπανών για τη βασική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, «προβαλλόμενο έως το έτος 2060, να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009». Το 2012, με το νόμο 4093 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, έγινε οριζόντια κλιμακωτή μείωση των συντάξεων που αθροιστικά (κύρια + επικουρική) ξεπερνούσαν το φοβερό… ποσό των 1.000€.
Το νέο πλήγμα (ή μεταρρύθμιση) περιγράφει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος: “Ενιαίοι κανόνες αναπλήρωσης, ενιαίοι κανόνες εισφορών, ενιαίοι κανόνες για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενιαίοι κανόνες για όλους”. Η εξομοίωση των όρων θα έρθει άμεσα. Μόνο που θα είναι μια εξομοίωση προς τα κάτω…

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ; ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η Επιτροπή των “Σοφών”, που κλήθηκε από την κυβέρνηση να περιβάλλει με τεχνοκρατικό μανδύα τις περικοπές των συντάξεων, θεωρεί ότι “το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο [γιατί] αναπτύχθηκε κάτω από την πίεση συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων […] με υποχωρήσεις σε συνδικαλιστικές πιέσεις […] δημοσιονομικά επιβλαβείς [με αποτέλεσμα] την επίμονη τάση της διόγκωσης δαπανών”, δηλαδή “υψηλές” συντάξεις. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι η κατώτερη σύνταξη του δημοσίου είναι σήμερα 330 € το μήνα.

Το πρόβλημα δηλαδή είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας…

Η Επιτροπή “Σοφών” συστήνει “επαναδιαπραγμάτευση με εθνική συναίνεση στο πλαίσιο βιώσιμων δημόσιων οικονομικών”. Η κυβέρνηση και το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων συμφωνούν.
Διαφωνούμε όμως ΕΜΕΙΣ.

Κι η ώρα να το πούμε είναι ΤΩΡΑ.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι παραχώρηση κανενός. Είναι δική μας κατάκτηση. Κράτος και κεφάλαιο μας χρωστάνε. Η λογική “ό,τι πλήρωσες θα πάρεις, ΑΝ το ΑΕΠ, η ανάπτυξη, τα έσοδα, οι πόροι το επιτρέπουν, αν εμείς, τελικά, κρίνουμε ότι θέλουμε να σου δώσουμε”, παραπέμπει σε άλλες σχέσεις. Δεν είμαστε μια οικογένεια για να δεχόμαστε “χαρτζιλίκια” και “βοηθήματα” από το –δήθεν- περίσσευμά τους, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ΠΟΛΥ μεγάλο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αυτό που μας ανήκει.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.

Στις 3/12, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ. 

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ. 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ