Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών


Η επίθεση στους εργαζόμενους του Ευγενιδείου είναι επίθεση σε όλους μας

Στις 29 Απριλίου, οι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου έλαβαν «πρόσκληση σε διαβούλευση» για «εκ περιτροπής απασχόληση» από τη διοίκηση της εταιρείας. Από τη ρύθμιση αυτή, διάρκειας 6 μηνών (το μέγιστο επιτρεπόμενο από το νόμο όριο), εξαιρείται μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό.
Το 99,43% των μετοχών του Ευγενιδείου ανήκουν στο Ε.Κ.Π.Α., το οποίο εκπροσωπείται στη διοίκηση με 6 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. (με επικεφαλής δύο αντιπρυτάνεις, τον Θ. Λιακάκο, πρόεδρο & διευθ. σύμβουλο, και τον Θ. Σφηκόπουλο, αντιπρόεδρο).
Το Ευγενίδειο, στο οποίο απασχολούνται τόσο υπάλληλοι της Α.Ε. όσο και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ως «Kέντρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας». Και πράγματι είναι.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τους εργαζόμενους στο ΕΚΠΑ, το Ευγενίδειο έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες υγείας που απορρέουν από το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπαγόμαστε. Κι αυτό δεν είναι λίγο: ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις συνεχείς περικοπές που συνεπάγονται την περιστολή κοινωνικών υπηρεσιών, αυτό που διασφαλίζει το Ευγενίδειο για μας είναι καθοριστικής σημασίας.

Εδώ και κάποιο διάστημα, οι εργαζόμενοι του θεραπευτηρίου βρίσκονται στο στόχαστρο. Η επίθεση εναντίον τους ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλη όταν η προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΠΑ πρότεινε τη μείωση των αποδοχών τους κατά 15%. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.
Ένα χρόνο μετά, η παρούσα διοίκηση επανέρχεται στο ζήτημα και, σε μια πρωτοφανή κίνηση για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσφεύγει στο μνημονιακό νόμο 3846/2010, που δίνει στην εργοδοσία το δικαίωμα να επιβάλλει μείωση των ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών χωρίς τη συναίνεση των εργαζόμενων, επικαλούμενη τη «σημαντική μείωση» του κύκλου εργασιών του θεραπευτηρίου. Η κίνηση αυτή τοποθετεί το ΕΚΠΑ στην πρωτοπορία της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου από φορείς του δημοσίου τομέα.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται μέσα στη λογική της «οικονομικής αυτάρκειας» των πανεπιστημίων που προωθείται στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης. Μέσα σε ένα περιβάλλον μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, το Πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού του κόστους λειτουργίας, στο όνομα μιας «εξυγίανσης», με τη μείωση του μισθολογικού κόστους να έρχεται πρώτη και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του πανεπιστημίου να ακολουθεί, για να κλείσουν οι τρύπες που έχει ανοίξει στο Πανεπιστήμιο η μείωση των κρατικών δαπανών.
Οι εξελίξεις αυτές δε θίγουν μόνο τους εργαζόμενους στο Ευγενίδειο. Κάθε προσπάθεια εφαρμογής ρυθμίσεων για εκ περιτροπής εργασία μας θίγει όλους. Αν σήμερα δε στηρίξουμε έμπρακτα τους συναδέλφους μας, οι μέθοδοι που εφαρμόζονται πάνω τους, κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα αργήσουν να εφαρμοστούν και στο υποτιθέμενα «προστατευμένο» περιβάλλον του ΕΚΠΑ. Άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η διοίκηση του ΕΚΠΑ μιλούσε για το «άριστο εργασιακό περιβάλλον [που] βιώνουν» οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο, τη «“φωλιά” των πανεπιστημιακών».
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Ευγενίδειο αποτελούν στην ουσία κομμάτι του μισθού μας. Κάθε υποβάθμισή τους οδηγεί αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων του Ευγενιδείου είναι και μείωση του δικού μας μισθού.


Δεν έχουμε το περιθώριο να μείνουμε αμέτοχοι/ες στις εξελίξεις αυτές.
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Ευγενιδείου και έμπρακτη στήριξή τους
Η ανάγκη όλων μας για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης δεν είναι «εκ περιτροπής». Είναι μόνιμη και διαρκής

Η διαβούλευση θα γίνει στο Ευγενίδειο, την Τρίτη, 10/5, στις 12.00.
Για την ίδια ημέρα, το σωματείο εργαζομένων έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ
πέρα από διαχωρισμούς

ΥΓ. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α. δεν έβγαλε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία των μελών του που εργάζονται στο Ευγενίδειο. Δεν εξέδωσε ούτε καν μια ανακοίνωση για στήριξη της απεργίας ή ενημέρωση των εργαζομένων στο Ε.Κ.Π.Α. για το τι συμβαίνει στο Ευγενίδειο.
Όταν καταγγέλλει κανείς –σχεδόν- σφόδρα την κυβερνητική πολιτική και καλεί σε γενικές απεργίες οφείλει να καταγγέλλει πρώτα με την ίδια τουλάχιστον σφοδρότητα πολιτικές που ασκούνται δίπλα του και να στηρίζει απεργίες που γίνονται στο δικό του χώρο.


Για κείμενα σχετικά με το Ευγενίδειο και το νόμο για την «εκ περιτροπής εργασία», δείτε στα «Εργασιακά νέα»).