Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Άλλη μια εβδομάδα κρίσης και υποδειγματικής λειτουργίας στο ΕΚΠΑ

Ενώ ήταν γνωστό ότι θα υπήρχε πρόβλημα κακοκαιρίας, το Ίδρυμα, παραμονή έναρξης εξεταστικής, κι ενώ μαθήματα συνεχίζονταν σε ΠΜΣ, επέμενε ότι τη Δευτέρα, 24/1, θα λειτουργούσαν όλα κανονικά. Άλλα Ιδρύματα, έβγαζαν ανακοινώσεις ήδη από το ΣΚ αναστέλλοντας τη λειτουργία τους, φαίνεται όμως ότι το ΕΚΠΑ έπρεπε να ικανοποιήσει όχι τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ούτε την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά τις προτεραιότητες της Υπουργού Παιδείας.

Μέχρι και αργά την Κυριακή 23/1, η ενημέρωση ήταν ότι όλα θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα 24/1.

Καμιά υπηρεσία, εκτός από εκείνες στις οποίες πήρε απόφαση η αρμόδια κοσμητεία, δεν είχε άλλη οδηγία.

Φτάνοντας στα γραφεία μας τη Δευτέρα, με αρκετές δυσκολίες, αφού ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας το είχε ήδη στρώσει σε κάποια σημεία, ενημερωθήκαμε, λίγο πριν τις 10, με την εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινάει στις 9, για την απόφαση αναστολής λειτουργίας.

Τι κι αν φοιτητές, διδάσκοντες, επιτηρητές εξετάσεων και εργαζόμενοι είχαν δώσει μάχη για να φτάσουν στις Σχολές; Δεν είχε καμιά σημασία η ταλαιπωρία τους. Το ΕΚΠΑ επέμενε μέχρι τελευταία στιγμή ότι όλα θα γίνουν κανονικά. Τι κι αν κάποιοι φοιτητές έχαναν την εξεταστική λόγω καιρού; Ας το έλυναν μόνοι τους στο βαθμό που ο διδάσκοντας συναινούσε.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησε ένα χάος με αντικρουόμενες ανακοινώσεις για το αν άνοιξε ή όχι η Πανεπιστημιούπολη με τη Διοίκηση να ευχαριστεί τον Πατούλη την Τετάρτη 26/1 για τη συνδρομή του αλλά επί της ουσίας η πρόσβαση να παραμένει αδύνατη μέχρι και την Παρασκευή 28/1. Το μεν Ιδρυμα να μας ενημερώνει πως θα δουλέψουμε κανονικά αν είναι δυνατή η πρόσβαση, η κυβέρνηση ταυτόχρονα να ανακοινώνει πως όλο το Δημόσιο μπαίνει σε τηλεργασία. Τα e-mail με ερωτήματα για το αν θα είναι ανοιχτή η τάδε υπηρεσία να έρχονται βροχή και οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουμε τι πρέπει να απαντήσουμε.

Τη δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων από το Ίδρυμα φυσικά δε θα εισπράξει καμιά Πρυτανεία. Θα κληθούμε πάλι να την αντιμετωπίσουμε εμείς. Οι απλοί υπάλληλοι, που πάντα είμαστε εκείνοι που ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό, το οποίο ποτέ δεν αντιμετωπίζουν εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις.

Να σημειώσουμε επίσης ότι, προ ημερών, οι Πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ μας ενημέρωσαν για τη δημιουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης στην οποία μπορεί όποιος θέλει να καταγγέλλει όποιο περιστατικό δυσλειτουργίας των υπηρεσιών διακρίνει. Πέραν του ότι πρακτικά πρόκειται για έναν “κουβά” παραπόνων ουσιαστικών (όπως η έλλειψη θέρμανσης ή καθαριότητας ή συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας), πρόκειται για μια διαδικασία ρουφιανιάς, όπου μπορεί κανείς να χρεώσει σε κάθε υπάλληλο κάθε ανεπάρκεια του Ιδρύματος, ο οποίος θα βρεθεί μόνος απέναντι σε όποια κατηγορία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει επί της ουσίας για τις ανεπάρκειες του Ιδρύματος, το οποίο πάλι θα μείνει στο απυρόβλητο, μια και τα πάντα είναι ατομική ευθύνη και όχι ζητήματα λειτουργίας ενός θεσμού.