Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

H Κυβέρνηση της Ν.Δ. με μπροστάρη τον γνωστό «κομάντο» Υπουργό Ξεπουλήματος Δημόσιας Περιουσίας (βλ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ….) επιχειρεί ένα ακόμα (το τελειωτικό;) καίριο χτύπημα στην εργασία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ξεπληρώνοντας ακόμα ένα «γραμμάτιο» στους ισχυρούς φίλους της (Ε.Ε., Ο.Α.Σ.Α., Σ.Ε.Β. κ.ά).

Στο προς ψήφιση "νομοσχέδιο Χατζηδάκη" όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στη δημόσια συζήτηση, έχουν αναδειχθεί από κυβερνητικούς παράγοντες και πρόθυμα παπαγαλάκια οι βασικές πτυχές του, φροντίζοντας βέβαια να τις εξωραΐσουν ώστε να παρουσιάζονται μάλιστα ως και φιλεργατικές! Η συζήτηση κυρίως αφορά στην ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, όπου πλέον η εργοδοσία θα το ρυθμίζει όπως αυτή επιθυμεί, με δεκάωρη εργασία, σπαστό ωράριο, επτά μέρες την εβδομάδα και προπάντων απαλλασσόμενη από την ...ενοχλητική και «κοστοβόρα» υποχρέωση καταβολής υπερωριών. Ο εν λόγω υπουργός, που δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του, διαβεβαιώνει ότι τον πρώτο λόγο θα έχει ο εργαζόμενος.

Πέραν όμως της ελαστικοποίησης του ωραρίου και της ουσιαστικής κατάργησης της υπερωριακής αμοιβής, στην ουσία απαγορεύει και το δικαίωμα στην απεργία αφού ανεβάζει το ποσοστό προσωπικού ασφαλείας στο 30%, ποινικοποιεί δε ακόμα και συμβολικές μορφές κινητοποίησης όπως παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του εργοδότη. Επιπλέον, αν υποτεθεί ότι καταφέρει ένα σωματείο «νόμιμα» (ζητούμενο εδώ και χρόνια, αφού και με το έως τώρα καθεστώς, σχεδόν όλες οι απεργίες κηρύσσονται "παράνομες και καταχρηστικές") να κηρύξει απεργία (μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας…) θα πρέπει να μην «στενοχωρήσει» και τον εκάστοτε εργοδότη, ο οποίος θα έχει πλέον το δικαίωμα να καταγγείλει το Σωματείο πως του ασκεί «ψυχολογική πίεση»! Επίσης, πριμοδοτεί τις ατομικές διαπραγματεύσεις εργαζόμενου/εργοδότη, καταργώντας επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οι εργοδότες επιπλέον, θα δρουν ακόμα περισσότερο ανεξέλεγκτα, όταν το Σ.ΕΠ.Ε. υποβαθμίζεται περαιτέρω.

Στα Α.Ε.Ι., η Κυβέρνηση εδώ και μήνες φασιστικοποιεί το εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων και των φοιτητ(ρι)ών, κατάργησε το άσυλο, επιδίδεται σε όργιο καταστολής εντός αλλά και εκτός των Ιδρυμάτων - νομοθετώντας παράλληλα την ύπαρξη ένστολων τραμπούκων εντός των πανεπιστημιακών χώρων - και αυστηροποιεί τις συνθήκες φοίτησης σε αυτά (μείωση εισακτέων, διαγραφές, φοιτητική μέριμνα-έρμαιο σε ιδιωτικά συμφέροντα κ.ά.). Επίσης, επί πληρωμή ξενόγλωσσα προπτυχιακά, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, ομηρία συμβασιούχων εργαζομένων, κυνήγι ιδιωτικών πόρων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των Διοικήσεων των Α.Ε.Ι., τα εκτελεστικά όργανα της εξουσίας εντός των τειχών των Πανεπιστημίων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Και λίγα λόγια για τη στάση κάποιων παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ (βλ. ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) που απαιτούν και να καταγράφονται στις «αγωνιστικές δυνάμεις». Πραγματικά έχουν δώσει άλλη διάσταση στην έννοια γραφειοκρατικός/φιλοκυβερνητικός συνδικαλισμός. Ενώ η απεργία είχε αποφασιστεί για τις 3/6 με αποφάσεις τις οποίες και αυτές οι παρατάξεις υπερψήφιζαν, σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικάτα, εν μια νυκτί άλλαξαν γνώμη αναβάλλοντας την απεργία, σερνόμενες πίσω από την πλήρως εργοδοτική ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε. Και η δική μας η Ομοσπονδία, η ΟΔΠΤΕ, ακολούθησε την ίδια λογική.

ΤΗΝ 10η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ - ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ,

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.



ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

11:00 π.μ., Πλ. Κλαυθμώνος