Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΑΣΟΕΕ: ΌΤΑΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΕΙ

 
ΑΣΟΕΕ: ΌΤΑΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΕΙ


Μετά την πρόβα στην “κατεχόμενη ζώνη” των Εξαρχείων, με ανεβασμένο το ηθικό, η κυβέρνηση εξαπολύει γενικευμένη επίθεση ανά την επικράτεια.

Τη Δευτέρα, 24/2, μέσα στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), αστυνομικός τράβηξε όπλο. Ακολούθησε ντελίριο ψεύδους και παραπληροφόρησης, από διάφορους παράγοντες και ΜΜΕ που, όχι απλώς αναπαράγουν την κρατική προπαγάνδα, αλλά μεταφέρουν αυτούσιους τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ, ακόμα κι αν αυτοί αλλάζουν συνέχεια αντιφάσκοντας μεταξύ τους.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν, στο πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ, ειδικός φρουρός, θεωρητικά εκτός υπηρεσίας, αλλά φορώντας κουκούλα μέσα από το υπηρεσιακό του κράνος και φέροντας όπλο, τραμπούκισε μετανάστες μικροπωλητές. Άγνωστο παραμένει με ποιο δικαίωμα τους απείλησε και τους κυνήγησε μέσα στη Σχολή, αφού, κατά την ΕΛΑΣ, ήταν εκεί για να παραλάβει την κοπέλα του… Φοιτητές και αλληλέγγυοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους μετανάστες. Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο, ο αστυνομικός, σε ένα χώρο κατάμεστο λόγω διεξαγωγής μαθημάτων, τράβηξε όπλο, στοχεύοντας σε ευθεία βολή τα κεφάλια τους, έχοντας το δάκτυλο στη σκανδάλη καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού. Οι φοιτητές, επιδεικνύοντας ψυχραιμία, του ζητούσαν να κατεβάσει το όπλο. Κανείς δεν τον πλησίασε, παρόλα αυτά η ηγεσία της ΕΛΑΣ προσπάθησε να μας πείσει ότι χρειάστηκε νοσηλεία λόγω ανηλεούς ξυλοδαρμού… Όταν εκείνος βγήκε από το προαύλιο, μπήκαν τα ΜΑΤ στη Σχολή.



Την Τρίτη, 25/2, η αστυνομική βία συνεχίστηκε με νέα εισβολή ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ στην ΑΣΟΕΕ. Φοιτητές και υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν μέσα, με τα χημικά να πέφτουν βροχή, ενώ διεξάγονταν μαθήματα. Όσοι προσπαθούσαν να φύγουν υφίσταντο προπηλακισμούς, έλεγχο στις τσάντες τους, κ.α. Σύμφωνα με καταγγελία διοικητικού υπαλλήλου, «αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανές, όποιος προσπαθεί να βγει προπηλακίζεται λεκτικά ή τραμπουκίζεται σωματικά. Χτυπάνε κόσμο και ζητάνε διαπιστεύσεις, ταυτότητες και άλλα έγγραφα». Μετά το όργιο αστυνομικής βίας και τις “απαραίτητες” προσαγωγές, η αστυνομία αποχώρησε. Για να επιστρέψει…

Την Παρασκευή, 28/2, ενώ η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη σε διαμαρτυρία για όλα τα παραπάνω και διεξάγονταν εκδηλώσεις φοιτητών, η αστυνομία περικύκλωσε την ΑΣΟΕΕ και επιτέθηκε με χημικά, κ.α. πάλι, εγκλωβίζοντας μέσα τον κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην ΑΣΟΕΕ ασκείται αστυνομική βία και αυθαιρεσία (βλ. γεγονότα 10-11/11/19, εισβολή ΜΑΤ, συλλήψεις φοιτητών). Όλη αυτή την περίοδο, ο χώρος της Σχολής βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο των κατασταλτικών δυνάμεων, δείγμα “αριστείας” της κυβέρνησης σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας. Και δε συμβαίνει μόνο εκεί αυτό. Οι αστυνομικές δυνάμεις μπαινοβγαίνουν και σε άλλα ΑΕΙ (βλ. Πάντειο και ΠΑΠΕΙ).

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κυβέρνηση κι ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιβάλλουν ως μόνη απάντηση στη κοινωνία το Δόγμα Νόμος και Τάξη. Το θράσος που απελευθερώθηκε με την κατάργηση του ασύλου και την πλήρη νομιμοποίηση της αστυνομικής βίας (επέμβαση στις καταλήψεις στο Κουκάκι με πλαστικές σφαίρες και σύλληψη οικογένειας Ινδαρέ, ξύλο σε πάρκινγκ στα Εξάρχεια, γδύσιμο στο δρόμο, εισβολές σε κλαμπ και σινεμά, καθημερινά περιστατικά, όπως αυτό με αστυνομικό να χαστουκίζει μικρό παιδί στο Ζεφύρι), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Στα πρόσφατα γεγονότα σε Χίο και Μυτιλήνη, μετά την απόβαση ΜΑΤ, αυρών, κ.α., οι κάτοικοι βίωσαν την καταστολή που στο παρελθόν υπέστησαν εκείνοι των Σκουριών, της Λευκίμης και της Κερατέας. Παρά το ό,τι ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποιοι που συμμερίζονται τις ακραίες απόψεις που καλύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν εξαιρέθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας. Οι άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων απλά έκαναν μπροστά στις κάμερες εκεί αυτό που κάνουν κάθε μέρα παντού: δέρνουν, εξευτελίζουν, σπάνε και ξεσπάνε το μένος του κράτους πάνω μας. Ο Πρωθυπουργός τους υπερασπίστηκε κι έριξε τις ευθύνες σε “ύποπτους κύκλους”, δείχνοντας ότι αυτό είναι το πρόσωπο της αστυνομίας, του κράτους. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης προσφέρει καθημερινά πλήρη κάλυψη στις ενέργειές της. Έχει δηλώσει άλλωστε ότι «κάποιοι θέλουν ένα νέο Γρηγορόπουλο», υπονοώντας σαφώς ότι για ό,τι συμβεί η ευθύνη δε θα είναι της αστυνομίας, αλλά όσων βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται.

Όσοι πιστεύουν ότι η παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια θα τους προστατεύσει, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν. Τη Δευτέρα, η εξουσία, φορώντας κουκούλα, μπήκε στο Πανεπιστήμιο με το όπλο προτεταγμένο. Στους δρόμους το κάνει συχνά άλλωστε. Τώρα ήρθε η σειρά μας. Στην ΑΣΟΕΕ δεν ήταν ένας αστυνομικός που “ξέφυγε”, ένα “μεμονωμένο περιστατικό”. Η πρακτική του δικαιολογήθηκε και νομιμοποιήθηκε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση. Για να μπορέσει να επαναληφθεί. Για να καταστεί κανονικότητα.


Όσο για τις Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ; Αυτές προσκάλεσαν την αστυνομία -και μέσα- στη Σχολή το Νοέμβρη και τώρα δικαιολόγησαν το προτεταγμένο όπλο. Έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη και ό,τι συμβεί.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

Ο ΦΟΒΟΣ ΔΕ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤA