Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Εναλλαγή στην εκπροσώπησή μας στο ΔΣ - Πρωτοβουλία Εργαζομένων Π.Α.


 
H Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα σχήμα που βασίζεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, και όχι στα πρόσωπα. Κάθε μέλος του σχήματος βοηθά όσο μπορεί, από όποια θέση βρίσκεται και ανεξάρτητα από ιδιότητες, καρέκλες και τίτλους. Οι θέσεις μας, οι αποφάσεις μας, οι παρεμβάσεις μας είναι απόρροια σύνθεσης του συνόλου κι όχι κάποιας κομματικής γραμμής ή άλλου είδους καθοδήγησης από «ειδικούς» ή «επικεφαλής».

Με βάση αυτές τις αρχές, στις 4 Οκτωβρίου 2018, η Μαρλέν Λογοθέτη παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου στο ΔΣ του ΣΔΠ ΕΚΠΑ. Διατηρεί την έδρα της στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ. Στο ΔΣ, εκτός από τον Σπύρο Ανδριώτη, είναι πλέον και ο Δημήτρης Αντωνίου, συμβασιούχος επί σειρά ετών στο ΕΚΠΑ.

Η ανάδειξη των ζητημάτων των συμβασιούχων ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών μας, όπως και η ενεργή συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου. Η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά όργανα αυτής της πολυπληθέστατης κατηγορίας εργαζομένων είναι αυτονόητη αναγκαιότητα, την οποία θα έπρεπε να παίρνουν υπόψη τους όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις/ομαδοποιήσεις. Η αλλαγή του καταστατικού έδωσε αυτή τη δυνατότητα και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ένταξής τους και στο Προεδρείο του ΔΣ. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ισότιμη μεταχείριση, και συνδικαλιστικά, των συμβασιούχων.

Η εναλλαγή των προσώπων στο ΔΣ είναι μια αναγκαία διαδικασία. Σημασία έχουν οι θέσεις μας κι όχι ποιος κάθε φορά τις εκφράζει. Η εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα δεν πρέπει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Η «ισόβια» παρουσία σ’ αυτά, όχι μόνο δεν είναι το ζητούμενο, αλλά λειτουργεί και στην κατεύθυνση της δημιουργίας της αίσθησης ότι ο συνδικαλισμός είναι υπόθεση «προσωπικοτήτων».

Για εμάς σημαντικό είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι, όσο το δυνατόν περισσότερο, όπου χρειάζεται. Σημαντικό είναι να συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις μας και να τις εκφράζουν ξεκάθαρα, όσοι κάθε φορά μπορούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μελών του σχήματος.

Εδώ και δύο μήνες λοιπόν, από τον Οκτώβρη, συνεχίζουμε κανονικά, να κάνουμε ό,τι και πριν, όπως και πριν.

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ